vrijdag 28 juni 2013

Ontdekkingstocht naar cultureel erfgoed en natuur



Aan de noordrand van de Hoeksche Waard kan vanaf begin juli 2013 een mooie wandeltocht worden gelopen, waarbij men kan genieten van de rietlanden langs de Oude Maas en de mooi begroeide dijken. Voor één aantrekkelijke prijs kom je langs uniek cultureel erfgoed, zoals de Molen van Goidschalxoord en de kleinste watertoren van Nederland. De route is genoemd naar de drie boerderijen die te bewonderen zijn, namelijk Oost-, Midden- en West-Leeuwenstein. Aan de Hofweg te Heinenoord bevinden zich de Nederlands Hervormde Kerk uit de 15e eeuw en ’t Hof van Assendelft, waar het Streekmuseum Hoeksche Waard gevestigd is.

Drie unieke culturele partners bieden samen het Leeuwenstein arrangement aan: Natuurbezoekerscentrum Klein Profijt, onderdeel van Hoeksche Waards Landschap, de prachtig gerenoveerde Molen van Goidschalxoord en Streekmuseum Hoeksche Waard. De wandeling van zo’n 8 km in totaal, kan starten bij de vijver en de vlindertuin van Klein Profijt, maar eveneens bij Streekmuseum Hoeksche Waard. Op beide locaties zijn voldoende parkeerplaatsen aanwezig. De route kan overigens ook prima gefietst worden.
Het arrangement is aantrekkelijk geprijsd. Voor € 7,50 per persoon krijgen de deelnemers het routeboekje met veel informatie, entree en koffie of thee bij een van de deelnemers en een bon voor gratis pannenkoekenmeel (blijft geldig). De Molen in Goidschalxoord is echter alleen op zaterdag geopend voor bezoekers. Het arrangement is te koop bij de deelnemers. Ook voor groepen bestaat de mogelijkheid dit arrangement te boeken. Daarbij zijn diverse mogelijkheden bespreekbaar zoals koffie met gebak, een lunch en uiteraard een rondleiding met gids. Om het arrangement voor groepen goed te organiseren, dient minimaal drie weken van te voren gereserveerd te worden. Volledige informatie is te vinden op de websites van de deelnemers.  www.streekmuseumhw.nlwww.hwl.nl  en  www.molengst.nl

zaterdag 22 juni 2013

Genoten van korte vakantie tijdens Kunstschouw 2013




Voor de tweede keer boekten mijn vriendin Gerda van Wageningen en ik een korte vakantie in hotel De Zeeuwse Stromen in Renesse. Ons doel was om de vakantie te besteden aan de jaarlijks terugkerende, nu alweer voor de 20ste keer, Kunstschouw op het eiland Schouwen. Ook dit jaar weer kochten we al ver voor de datum bij boekhandel De Vries in Zierikzee de prachtige kunstglossy 'Kunstschouw 2013' om ons aan de hand daarvan te oriënteren hoe we de reis zouden aankleden. Een kaartje achterin het tijdschrift gaf aan dat er 38 punten konden worden bezocht. Onder een gezellige lunch stippelde we samen ons inspirerende tochtje uit. Het leuke van Kunstschouw is dat de kunst wordt getoond in allerhande boerenschuren en op erven waar je anders uiteraard nooit komt. We begonnen onze reis in Kerkwerve bij Belle Artes waar we onze vorige vakantie destijds beëindigde. Alle complimenten voor de geweldige organisatie. Bijna overal waren de kunstenaars op de gastlocaties aanwezig zodat de bezoekers met hen in gesprek konden. Ook enkele Hoekschewaardse kunstenaars zoals Koos Westra, Mieke van Alphen en Jos Gielen namen deel aan de Kunstschouw. Heel fraai was ook de wandeling die we maakten op het landgoed in Noordwelle bij landhuis Sere. Moe maar voldaan kwamen we aan het eind van de dag in Hotel de Zeeuwese Stromen aan. Na de koffers te hebben uitgepakt en lekker gedoucht te hebben, konden we voor een heerlijk diner aanschuiven. Die nacht sloeg het weer om en weerlichte het enorm. Het hotel dat bijna aan zee ligt, heeft dan te maken met extra grote klappen die het water raken. De volgende dag hebben we tijdens een heerlijk uitgebreid ontbijt een nieuwe route uitgestippeld. Ondanks de regen hebben we een keuze moeten maken voor de werken die binnen werden geëxposeerd om dat het water met bakken uit de hemel kwam. We bedachten een route die in en rond Burgh Haamstede en Renesse was gelegen. Gisteren het buitengebied nu de route die dichter bij het hotel was.  Maar ook daar hebben we geen spijt van en genoten van de kunst die zich in ateliers, galaries en in de gangen en zalen van sommige hotels bevonden. Kortom: onze volgende vakantie van 14 tot en met 22 juni 2014 staat alweer vast. Want de essentie van kunst is je elk jaar weer te laten verrassen en inspireren. Het biedt mij weer talrijke ideeën voor mijzelf waar ik mee verder kan. Volgend jaar zullen we ook zeker meedoen aan enkele workshops en zullen we ons opnieuw laten leiden door de talloze activiteiten, demonstraties, muziek, toneel en film. Voor wie nog twijfelt: Kunstschouw is een vette aanrader!

donderdag 13 juni 2013

Pentekeningen te koop



Hard doorgewerkt, maar daar is ie dan, mijn vrolijke zomerse vlinderpentekening. Geïnspireerd door de bloeiende bloemen en de vele vlinders in onze tuin, kon een dergelijk werk niet uitblijven.


In het voorjaar, hoewel vaak nog koud, verschenen toch de lammetjes in de wei. Natuurlijk mogen ze dan niet ontbreken in de serie 'Landleven' pentekeningen. Jarenlang hadden wij een kudde van zo'n veertig Texelaars en ik heb heel wat uren in de schuur doorgebracht als zich de een na de andere bevalling aankondigde. Vervolgens was het ook altijd weer feest wanneer ze werden geschoren. Ik kaarde de wol en spon er prachtige strengen van. Wassen in soda en je had een puur wollen, waterdichte trui. Veel wol verkocht ik in een winkeltje in Oud-Beijerland. Altijd weer een mooi gezicht wanneer ik mijn manden vulde met de prachtige, bruine en witte strengen.



Ook in het najaar is er op het platteland heel wat te zien dat inspireert tot tekenen. Neem nu de ganzentrek. Het luide gakken van de ganzen die aan een mistige horizon langzaam uit het zicht verdwijnen. De geur van open liggende aarde op de omgeploegde velden. De bergen bieten die op de boerenerven liggen te wachten om door de suikerfabriek te worden opgehaald. Het als onweer rommelende geluid wanneer ze in alle vroegte worden opgehaald en in de vrachtwagen worden geladen. De boerenwagens die af en aan rijden om de aardappelenoogst binnen te halen.


Zoals ik al eerder schreef zijn de tekening gewild om de keuken eens lekker op te pimpen. Een serie van drie met kippen koeien en schapen doet het boven het handdoek- en theedoekenrekje voortreffelijk. Ik lever de pentekeningen op bestelling met een ivoorkleurig (creme) passepartout en een neutrale zilverkleurige wisselijst. Wie liever geen zwart wit heeft maar een ingekleurd exemplaar, het is allemaal mogelijk.


Uiteraard vinden mijn koeiendames een ander plekje in huis ook niet verkeerd. De tekeningen, zowel gekleurd als zwart wit kosten 95,- euro inclusief een ivoorkleurig passepartout en zilverkleurige wissellijst. Heb je zelf een lijst en wil je alleen de tekening op 400 grams, Pittura cold pressed dan betaal je 75,- euro.
Bestellen kan telefonisch 0186-576818 of per e-mail redactie@deboektant.nl  

dinsdag 11 juni 2013

Achter de geraniums....


Voor wie in de veronderstelling is dat ik nu, nu ik niet meer werk, achter de geraniums zit, heeft helemaal gelijk. Alleen ben ik daar met het mooie weer wel heerlijk aan het werk. Jawel, onder mijn boom zit ik aan mijn tekentafel en bereidt een nieuwe expositie voor. Nu eens geen schilderijen, maar pentekeningen. Het plekje achter het huis en onder de boom geeft uitzicht op de polder. In de stilte van merelgezang boven mij geniet ik van mijn 'werk'.


Zojuist heb ik mijn lentetekening, een kudde schapen met lammetjes afgerond en ben nu al een paar weken bezig met een echte zomerse tekening, namelijk geïnspireerd door alle bermbloemen, akkerranden en vlinders kon bovenstaande tekening niet uitblijven.


Momenteel een serie zwart-wit tekeningen in voorbereiding, maar de ontwerpen voor pentekeningen in kleur liggen al klaar. Voor elk wat wils zullen we maar zeggen. Sommigen mensen zijn wild van de strakke zwart/wit tekeningen, terwijl anderen 'vallen' voor de ingekleurde tekeningen van de kippen en de koeien. Vooral deze typisch Hollandse dieren zijn gewild en worden vaak gekocht om de keuken wat op te leuken. En eerlijk is eerlijk ze hangen prachtig boven het handdoekenrek met blauwe en roodbonte theedoeken.


Sommige vragen of ik gemakkelijk afstand kan doen van mijn werk. Geruststelling, ik heb er totaal geen moeite mee. Ben er zelfs trots op dat mensen ze mooi vinden en er hun huis mee willen opsieren. Ook wat betreft mijn schilderijen zijn er na de expositie zo'n viertal verkocht. Voor de tekeningen laat ik  ivoorkleurige passepartouts snijden en heb ik prachtige wissellijsten met een staalkleurige rand  gekocht waardoor de tekeningen nog aangenamer ogen.



Hier zien jullie mijn voorjaarsgedachte uitgebeeld en geïnspireerd op de vrolijke huppelende lammetjes bij mij in de buurt. Tesamen met de koeien, de ganzen en de kippen wordt het al een hele galerij van pentekeningen. Maar, om heel veel redenen moet ik maar al te vaak achter de geraniums vandaan. Ik zit namelijk tegenwoordig o.a. in de projectgroep 'Oud de Kunst' in De Gravin in Oud-Beijerland. We zijn daar druk bezig om mensen aan de hand van dit kunstproject met elkaar in verbinding te brengen. Momenteel hebben we een mooie expositieagenda bijna vol tot het eind van het jaar en zelfs al aanmeldingen voor het begin van volgend jaar. Verder bereiden we workshops en lezingen voor op gebied van kunst en cultuur. Zelfs cultuurreisjes in samenwerking met De Beijerkorf in Oud-Beijerland behoren tot de mogelijkheden. We gaan kijken of we een leesclub kunnen organiseren in samenwerking met de bibliotheken, workshop en lezingen kunstgeschiedenis, concerten in samenwerking met het Renaissance Consort en muziekschool ToBe en nog veel meer. Al met al een geldige reden om mijn geraniums zo af en toe in de steek te laten.


Om meer aandacht te geven aan ons project werden coördinator Welzijn Bas van der Plank en ik vorige week geïnterviewd door het Algemeen Dagblad/Rotterdams Dagblad. Ook dit artikel heeft weer bijgedragen tot het uitdragen van onze ideeën. Zoals je op de foto in de krant wel ziet hebben wij beiden enorm veel lol in ons kunstproject. Naast het in contact brengen van de bewoners willen wij ook de scholen in de omgeving en de zorgwoningen bij het project betrekken. Zo is er een concert gepland van het Renaissance Consort waarvoor ook de bewoners van de zorgwoningen zijn uitgenodigd. Wij proberen te stimuleren dat de andere bewoners van De Gravin, die nog goed ter been zijn, de zorgbewoners gaan halen en vervolgens samen in de passage genieten van het concert. Ook het naast gelegen restaurant De Gravin speelt een geweldige rol in het geheel. Er is een zonnig terras, een lekkere menukaart en men schenkt er een heerlijk wijntje en een lekkere cappuccino. Laten we eerlijk zijn, wat wil een mens nog meer. Daarnet met mijn vriendin Gerda van Wageningen in het restaurant geluncht en onze korte vakantie in Zeeland van volgende week besproken. Wij doen net als vorig jaar de "Kunst Schouw' op Schouwen Duiveland. Logeren in een hotel in Renesse, vlak achter de duinen, en vandaaruit bezoeken wij de talloze galeries en workshops op Schouwen in die week. Nadat Gerda allang was verdwenen ontmoette ik op het terras een mevrouw op leeftijd die genoot van haar lunch, koffie en haar tijdschriften. Ik kwam met haar in gesprek, want ja wie achter de geraniums zit, heeft daar gewoon tijd voor, en samen liepen we langs mijn schilderijen die in De Gravin worden geëxposeerd. Mevrouw had ooit een groot huis in Dordrecht met een enorme tuin en wilde mij graag haar nieuwe woning in De Gravin laten zien. En zo loopt je middag dan weer heel anders dan je gedacht had. Maar met een prachtig verhaal uit haar verleden rijker en naar de kunst aan haar muur te hebben gekeken, nam ik thuis gekomen mijn plekje onder de boom en achter de geraniums weer in. Hoe mooi kan het leven zonder die jaren dwingende deadline van kranten en tijdschriften zijn... heel mooi dus!