vrijdag 26 oktober 2012

Tafereelbehang 1830 Streekmuseum vandaag onderwerp internationaal symposium


Het historische tafereelbehang uit 1830 dat de wanden siert van de salon in ’t Hof van Assendelft te Heinenoord is op 26 oktober 2012 onderwerp op een internationaal symposium in Den Haag. Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) en de Stichting Historische Behangsels en Wanddecoraties in Nederland organiseren samen een studiedag voor kunsthistorici over waardevol historisch papierbehang. De zeldzame behangselreeks van het Streekmuseum zal daarbij centraal staan. De Fransman Dr. Bernard Jacqué van de Universiteit Haute-Alsace in Mulhouse, tevens directeur van het Behangselmuseum in Rixheim, zal het Heinenoordse panoramabehang vanuit kunsthistorisch gezichtspunt bespreken. De Engelse papierrestaurator Thomas Brain, die dit voorjaar samen met Monique Staal van XL Papier het bijna twee eeuwen oude behang in het Streekmuseum heeft geconserveerd, geeft een lezing over zijn werkwijze. Hij laat zien hoe het tafereelbehang tot 1952 hing in de voorkamer van het historische Post- en Veerhuis, tevens rentmeesterswoning van de familie Overwater te Strijensas en hoe het voor en na de restauratie in ’t Hof van Assendelft in Heinenoord wordt tentoongesteld.


Jacobus Overwater bestelde in 1830 de behangselreeks ‘Les Vues de la Grèce Moderne ou Les Combats des Grecs’ voor de representatieve voorkamer van zijn woning aan de Buitendijk bij de haven te Strijensas. Overwater vervulde als Rijkspostmeester bij de paardenpostdienst in het Departement van de Monden van de Maas in de route Antwerpen-Amsterdam een belangrijke overheidsfunctie. Daarnaast was Overwater een vooraanstaande landbouwer, rentmeester van de Gorzen en Aanwassen van den Lande van Essche, bestuurslid van enkele omliggende polders en van de schutsluis (het sas). Tot 1850 was hij tevens burgemeester van de tot dan zelfstandige gemeente Strijensas. Het tafereelbehang, een soort stripverhaal over de Griekse vrijheidsstrijd, waarbij Griekenland als bakermat van de Westerse beschaving en democratie in 1827 zegevierde, was in die tijd zeer actueel. Het behang werd door een Dordtse handelaar vanuit Rixheim in de Elzas geïmporteerd. Daar stond de Franse behangfabriek Zuber & Co., waar de voorstelling door de kunstenaar Deltil is ontworpen. De taferelen zijn op 30 rollen papier handmatig gedrukt met behulp van 2008 gegraveerde houten drukblokken en 18 verschillende kleuren temperaverf.

Nu vertelt Leen Overwater over het behang in zijn ouderlijk huis te Strijensas: ‘Mijn moeder wilde in 1952 het huis wat moderniseren. Zij wilde van het “oorlogsbehang” - zoals zij het noemde – af. Mijn vader Koos Overwater wist dat het behang een bijzondere waarde had. Hij liet het behang zorgvuldig afnemen en bewaarde het op zolder, waardoor het in 1953 voor waterschade is gespaard. Toen het Streekmuseum vijftien jaar later in het Hof van Assendelft werd gevestigd, schonk hij het behang aan het museum.’


Geen opmerkingen:

Een reactie posten