‘Het is 1952. Jacob is 25 en heeft het geluk gehad een baan te krijgen bij het Waterschap als machinist. Bij het gemaal waar hij wordt gestationeerd behoort een huis, niet groot maar toch. Hij voelt zich een zondagskind. Nu kan hij trouwen met zijn Neel, zijn geluk kan niet op. En dan wordt het 1 februari 1953. Het is springvloed en de noordwester beukt als nooit tevoren. De dijken houden het niet meer. Jacob doet met de andere mannen uit zijn dorp wat ze kunnen. Deze ramp zal een grote impact hebben op de rest van zijn leven en dat van zijn dierbaren. Het is nu 1985. Jacob heeft een zoon, Wim, die getrouwd is met Ria, de dochter van de dijkgraaf.’
In tegenstelling tot de voorstelling van vorige jaar, waarin spektakel de factor was voor de voorstelling, slaat het Theatercollectief met ‘De Ramp’ een andere weg in. De doelstelling bij deze productie is de intimiteit en de verslaggeving van een universeel thema, ‘het trauma en het onvermogen om daarover te praten’. ‘De Ramp’ is een op waarheid berust verhaal van een gezin op één van de Zeeuwse eilanden. De kern van verhaal zit hem in de impact die een dergelijke gebeurtenis heeft op een gezin en de sporen die dit nalaat. De voorstelling is een intiem en aangrijpend klank-, zang-, licht- en theaterspel, geschreven en geregisseerd door het Theatercollectief.
‘De Ramp’ wordt gespeeld door vijf acteurs die in samenstelling zullen wisselen. De regie ligt in handen van Jan Roeland en Chantal Jongman. De locatie, d’ Ouwe school op Schuring te Numansdorp in de Hoeksche Waard heeft alle facetten die de voorstelling nodig heeft maar veel belangrijker; de plek heeft een symbolische waarde aan de herdenking van deze desastreuze nacht. De omgeving blijft zoals die is, zodat de kern van het verhaal op de voorgrond blijft. Er wordt gespeeld in een minimaal decor, licht en geluid zijn de aandachtspunten. Het Theatercollectief zal niet meer dan 40 tot 60 bezoekers per voorstelling ontvangen zodat de intimiteit van de voorstelling gewaarborgd blijft.
De voorstelling wordt gespeld in d’ Ouwe school op Schuring. Adres: Zweedsewijk 1, 3281 KW te Numansdorp (Zweedsewijk 1 ligt tegenover de ingang van de school). De voorstellingsdata zijn 1, 2, 7, 8, 9, 14, 15 en 16 februari 2013. De première is op vrijdag 1 februari 2013 en begint om 21:00 uur, de overige avondvoorstellingen starten om 20:30 uur. De middagvoorstelling, op de zaterdagen, begint om 16:00 uur. De kosten voor één toegangskaart bedraagt 7,50 euro. Kaarten zijn vanaf nu via de site, www.theatercollectief.nl, te bestellen. Ook kun je telefonisch kaarten bestellen via telefoonnummer: 06-20817227. Voorafgaand reserveren is aan te raden gezien het minimaal aantal bezoekersplaatsen. Mis deze prachtige en aangrijpende voorstelling niet, het is absoluut de moeite waard!
Je blogs over de strijd met het water zijn bijzonder interessant, ook de B'waard behoort tot een gebied waar dijkverzwaring aan de orde is geweest. We kunnen wonen omdat er dijken zijn...;)
BeantwoordenVerwijderen