donderdag 13 september 2012

Even de stilte van het platteland verlaten
Gisteren weer voor een dagje de stilte van het platteland verlaten om met zus Karin en nichtje Naomi kunst te snuiven in de Rotterdamse Kunsthal. Allereerst bezochten we de overzichtstentoonstelling van de foto's die de Rotterdamse schilder George Hendrik Breitner (1857-1923) rond 1900 maakte. De kunstenaar is vooral bekend als een eigenzinnig schilder van stadsgezichten, naakten en genrestudies. Op de onderste collage rechts een foto van Breitner. Van het internet gehaald omdat we bij deze expositie om duistere redenen niet mochten fotograferen. Maar er was meer te doen in de Kunsthal waar we wel mochten fotograferen. De Kunsthal presenteert namelijk met de tentoonstelling 'The Kids Are All Right' vijftien jaar geschiedenis van 'Showroom MAMA'. We hebben genoten van dit platform voor visuele cultuur dat de grens tussen beeldende kunst en populaire cultuur opzoekt en een thuisbasis vormt voor de jongste generatie beeldmakers, kunstenaars en publiek. Showroom MAMA is in 1997 opgericht door Boris van Berkum. Als eerste kunstinstelling in Nederland biedt het ruimte aan beginnende kunstenaars, performers, vormgevers en jongereren uit de graffiti- en skateboardscene om hun talenten te ontwikkelen en de eerste stappen als kunstenaar te zetten. Zo ontdekte ik een schitterend werk van Koen Taselaar, zoon van de door mij zeer bewonderde en gerespecteerde Oud-Beijerlandse Marleen Taselaar die haar zoon helaas niet heeft mogen zien opgroeien tot deze bijzondere kunstenaar waar MAMA zich nu gelukkig over ontfermt. Naast het programmeren van tentoonstellingen in haar eigen showroom aan de Witte de Withstraat, organiseert MAMA projecten op locatie, waaronder deze in de Kunsthal. Waar de Rotterdampas al niet goed voor is gratis naar de Kunsthal en om de vermoeide voeten na het rondje Kunsthal even rust te gunnen, 50% korting op een cappuccino met appelgebak. Eenmaal in Rotterdam geniet ik ook weer van dit totaal andere leven en proberen we vaak, of liever gezegd altijd, ook aan de avond een invulling te geven zoals een ijsje kopen bij Capri, met mooi weer terrasje pakken in de Witte de Withstraat of zoals gisterenavond heerlijk naar Pathé op het Schouwburgplein voor de laatste Nederlandse film 'De Verbouwing'.


De Verbouwing, naar een boek van Saskia Noort, gaat over Mathilde, een succesvol plastisch chirurg (Reidinga), die aan de vooravond staat van een glansrijke carriere. Maar zo gelukkig als ze lijkt, is ze niet. Haar huwelijk wankelt en de verbouwing van hun huis verloopt niet voorspoedig. Als ze zich vervolgens inlaat met een oude vriend, lijkt het onheil echt niet meer te vermijden. Uiteraard heerlijk stuiterend spannend! Na afloop, helaas door de regen, vanaf het mooi verbouwde Centraal Station weer met de RandstadRail terug richting Blijdorp waar Karin en ik heel nieuwsgierig nog even naar de uitslag van de verkiezingen hebben gekeken. Tja, en toen was het weer uit met de Rotterdamse pret. Diep in de nacht na de Heinenoordtunnel de stilte van de Hoeksche Waard weer opgezocht. Ook wel weer prettig om op een een zachte, rustige bodem alle indrukken te overdenken. Thuisgekomen nog even al mijn achterstallige Word Feud spelletjes, die door mijn uitstapje niet werden beantwoord, bijgewerkt. Hoe leuk kan het leven zijn?!
En vandaag? Vanmorgen lekker lang krantje gelezen, blogs bijgewerkt en aan mijn roman geschreven. Straks douchen en samen met echtgenoot naar Zierikzee, want zoals jullie wellicht weten vieren wij het begin van het weekend, dat is bij ons al op donderdagavond, altijd met een lekker etentje in genoemde plaats bij restaurant Concordia. Paar mooie tijdschriften, wijntje en een rondje Zierikzee tijdens koopavond. Iemand zij mij laatst met onvervalst Rotterdams accent: 'Zo zeg, wat heb jij een kutleven, maar je kan het zeker niet missen?' Ha, ha en zo is het maar net. Voor iedereen alvast een heerlijk weekend!

Maar er wordt ook nog weleens gewerkt. Binnenkort verschijnt er bij ons een boek over Aalsmeer en om nog even in Rotterdam te blijven, in oktober verschijnt er een historische fotoboek over Rotterdam Blijdorp. De boeken bevatten maar liefst meer dan 200 foto's en kosten 29,95 euro. Kijk voor meer informatie op:

2 opmerkingen:

Ans zei

Je hebt je dus weer heerlijk vermaakt,Marja.
En ik heb het boek al gelezen van DE VERBOUWING,nu de film nog zien.

Groetjes Ans

fleur zei

Ha Marja; Ik dacht al weinig van je te horen en lezen; maar tja; door allerlei omstandigheden kan het altijd gebeuren dat iemand minder blogt. Vervelend is dat echter als dat buiten je wil om gebeurt doordat Blogger je in de steek laat! Vervelend dat je al je favouriete blogs kwijt bent en ook niet alles kunt plaatsen wat je wilt!
Zelf blog ik ook niet zo superveel, doordat ik soms denk dat ik alles al heb gezegd en heb laten zien hier in de polder...
Nou; jij vermaak je in ieder geval ook wel zonder de computer gelukkig!
groetjes fleur