vrijdag 2 november 2012

Landgoed De Peerdegaerdt uit Strijen door naar de finale Groen en Doen


Stichting Landgoed De Peerdegaerdt uit Strijen is door naar de finale van Groen en Doen. De Peerdegaerdt heeft in de voorronde genoeg stemmen verzameld om in de top zes te eindigen en heeft daarmee een finaleplaats weten te bemachtigen. De Peerdegaerdt heeft nu drie weken de tijd om voor haar project “Van duurzaam ideaal tot maatschappelijk kapitaal” een projectplan in te dienen en daarmee de hoofdprijs op te halen.

“De afgelopen anderhalve week heeft voor ons allemaal in het teken gestaan zo veel mogelijk mensen te laten stemmen op De Peerdegaerdt. Van alle positieve reacties die hierop kwamen en natuurlijk deze fantastische einduitslag hebben we zelfs nog meer energie gekregen om dit project tot een succes te maken”, zegt Wietske Wolf vrolijk. “Iedereen die op ons gestemd heeft, wil ik daarom enorm bedanken. We gaan er alles aan doen om deze stemmen ook daadwerkelijk te verzilveren”. In de finale maken twee van de zes projecten kans op de prijs van 50.000 euro die door het ministerie van E, L&I beschikbaar is gesteld om vrijwilligerswerk te faciliteren. Groen en Doen gelooft in samen werken aan een mooi landschap en is een programma van het ministerie van EL&I om vrijwilligerswerk op het gebied van natuur- en landschapsbeheer en ‘groen in de stad’ te ontwikkelen en te stimuleren. Vrijwilligerswerk is een belangrijke motor in het beheer en de ontwikkeling van het Nederlandse landschap. Vrijwilligerswerk heeft ook een sociale component, het draagt bij aan de betrokkenheid en zorgt voor draagvlak. Daarnaast verbetert het de toegankelijkheid en recreatieve waarde van het landschap. “De Peerdegaerdt onderstreept het belang van vrijwilligerswerk, daarom doen wij elk jaar ook mee aan de landelijke Natuurwerkdag en NL Doet. Zonder vrijwilligers had de Peerdegaerdt er heel anders bij gelegen en hadden we een aantal nieuwe elementen, zoals het aanleggen van een knotwilgenrij en het inboeten van de historische hoogstamboomgaard waarschijnlijk niet kunnen realiseren”, aldus Hèlen Sturm van De Peerdegaerdt. “Maar ook verschillende activiteiten, zoals de buitenlessen van de basisscholen kunnen niet plaats vinden zonder onze vrijwilligers”.
De Peerdegaerdt is een landgoed in Strijen met een karakteristieke oude hoogstamperenboomgaard en e en stoeterij. Bij de Peerdegaerdt zijn al jaren vrijwilligers actief voor het beheervan het landgoed en natuurlijk ook voor de jaarlijkse perenoogst. Mede hierdoor kan de Peerdegaerdt ruimte bieden aan verschillende activiteiten zoals buitenlessen waar basisschoolkinderen meer leren van de natuur en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Zij komen tot rust op De Peerdegaerdt, krijgen meer structuur in hun leven en voelen zich weer nuttig. Tijdens het volgen van buitenlessen en dagbesteding, het deelnemen aan vrijwilligersdagen, workshops en verschillende georganiseerde activiteiten beleeft een ieder op zijn eigen manier de Peerdegaerdt, een plaats waar respect voor de natuur en het leven centraal staat. Inmiddels weten steeds meer mensen hun weg naar de Peerdegaerdt te vinden, getuige ook het grote aantal stemmen dat de Peerdegaerdt aan een finale plaats heeft geholpen. De locatie midden in het landschap van de Hoekse Waard, maar toch ook vlakbij Rotterdam maken het een uitgelezen plek voor mensen die er even tussenuit willen en bezig willen zijn in de natuur. Hoewel de Peerdegaerdt nu al een aantal jaren vrijwilligers en andere gasten ontvangt, is het landgoed nog niet optimaal hierop ingesteld. “Dat betekent dat er altijd veel geïmproviseerd moet worden, soms zijn we zelfs genoodzaakt een geplande activiteit niet door te laten gaan. Natuurlijk is buiten koffie drinken en lunchen het mooiste wat er is, maar als het weer wat tegenzit, dan is het na zo’n dag in de frisse buitenlucht fijn als je weer even je handen kunt wassen en je kunt opwarmen met een kop koffie of thee. Of je tussendoor even kunt opdrogen na een regenbui. Met de hoofdprijs van 50.000 euro wil De Peerdegaerdt dan ook een multifunctionele ruimte realiseren waarin dit mogelijk zal zijn, tegelijkertijd werken we aan het uitbreiden en verder verbeteren van de aanwezige faciliteiten”, aldus Wietske Wolf.


Naast een droge en verwarmde ruimte voor de huidige activiteiten van de vrijwilligers en de kinderen die buitenlessen op De Peerdegaerdt volgen, zal de ruimte ook vele nieuwe mogelijkheden bieden. Zo kunnen er bijvoorbeeld workshops en lezingen gegeven worden aan verschillende doelgroepen, waarbij de natuur en natuurbeheer steeds centraal staan. “Daarom willen we ook andere partijen benaderen om aan ons initiatief bij te dragen, zodat we het gezamenlijk tot een nog groter succes kunnen maken”, vervolgt Wietske Wolf. De Peerdegaerdt heeft een ideaal voor ogen waarbij verschillende doelgroepen via verschillende georganiseerde activiteiten ieder op zijn eigen manier De Peerdegaerdt kan beleven. Een plaats waar respect voor natuur en leven centraal staat. Langzaam maar zeker groeit het ideaal uit tot een duurzaam maatschappelijk kapitaal. “We gaan ervoor zorgen dat de jury een mooi projectplan kan gaan beoordelen. We hebben een ontzettend enthousiast projectteam dat al langere tijd bij De Peerdegaerdt betrokken is en eigenlijk niet kan wachten om de ontwikkelingen op De Peerdegaerdt in stroomversnelling te brengen. Daarnaast hebben we om ons heen een grote groep mensen die de initiatieven op De Peerdegaerdt, maar ook De Peerdegaerdt zelf een warm hart toedragen. Zij zullen dan ook eerst kritisch naar ons plan kijken, voordat we de uiteindelijke versie aan Groen en Doen toesturen. Het is echt fantastisch dat Groen en Doen aan twee projecten deze mooie kans geeft”, zegt Hèlen Sturm enthousiast. De bekendmaking van de uitslag en prijsuitreiking is op 4 december op Slot Loevestein.

1 opmerking:

fleur zei

Ha Marja; nou, nou; je schrijft weer veel nieuwtjes en wetenswaardigs op je blog! Het leukste nieuwtje vind ik het kinderboek met tekeningen van Ans! Het voorproefje ziet er leuk uit; Het verhaal klinkt ook leuk!
Ik hoop dat veel kinderen het zullen lezen,
groetjes Fleur