vrijdag 9 november 2012

Sjaal om, laarzen aan en een heerlijke wandeling maken


De komende dagen gaat het niet zoveel meer regenen het is dan heerlijk om een lekkere wandeling te maken. Bij ons op het eiland zijn er divese prachtige gebieden om te wandelen. Mijn favoriet is de Borrekeen. Het Vlietproject verbindt verschillende natuurgebieden in en aan de randen van de Hoeksche Waard met elkaar. Dit is gebeurd door de kreken hun oorspronkelijke vorm terug te geven. Door de kreken in het landschap weer zichtbaar te maken wordt het landschap boeiender. De Borrekeen is een waterrijk moerasgebied van circa 2,5 hectare. Bij de aanleg van de Borrekeen is gestreefd naar een goed leefklimaat voor kikkers, salamanders en padden. Men deed dit door het graven van twee amfibieënpoelen.

De Borrekeen is één van de 16 deelprojecten die onder het Vlietproject vallen. Het is heerlijk om zo dicht bij huis zo'n prachtig stukje natuur te hebben om in te ontspannen.


Maar rond ons huis heeft de herfst ook toegeslagen. De geraniums die ik toch tot voor kort nog elke week bijhield door er de dode bloemen uit te knippen, staan er nu toch wat herfsterig bij. Weinig bloemen meer en het groen wordt oranje. Het is eigenlijk een beetje raar in de tuin, sommige hortensia's kleuren al en verliezen blad terwijl er ook zijn, die zelfs nog nieuwe bloemen ontwikkelen. Zo ook wat de rozen betreft. In de tuin staan berken die geen blad meer hebben, berken die geel blad hebben en zelfs één die toch nog behoorlijk in het blad zit. Maar, één flinke herfststorm en ook die bomen zullen het blad verliezen. Vroeger vond ik het wel leuk als bij ons op het erf overal blad lag. Tegenwoordig vegen we wat meer, zeker na de regen kan het door bladval heel glad zijn en aangezien ik ook in de jaren van herfst verkeer...Gelukkig hebben we onze tuin zo opgebouwd dat er ook struiken en bomen in staan die blad en naalden behouden, zodat onze tuin nooit echt kaal is en altijd wel een beetje spannend en mooi blijft. Voor mijn 'zwarte brigade' is ook de herfst ingetreden. Kippen lijken dan wellicht wat lichtvoetig door het leven te gaan, maar hebben toch meer in die kleine kopjes dan je wel zou denken. Zodra het herfst begint te worden, bestrijken ze niet meer automatisch de gehele tuin. Om in een ander gedeelte te komen, moeten ze een onbeschermd pad zonder bomen over en dat doen ze dan niet meer. Ze zoeken in de tuin juist daar bescherming waar de bomen en struiken hun groen behouden. Slim, want in het verleden zijn er een aantal ten prooi gevallen aan de roofvogels voor wie de prooi 's winters ook wat moeilijker begint te worden. Blijkbaar is dat in die kleine koppies blijven hangen, na wat slachtofferhulp van mijn kant, kiezen ze nu, heel wijs voor bescherming in de tuin. De eerste veldmuisjes al weer ontdekt in het kippenhok en...jawel ook mijn roodborst heeft zich weer gemeld. Het zijn zo de zaken in de natuur waardoor je er niet meer om heen kunt....het is gewoon herfst!

1 opmerking:

Ans zei

Schitterende foto's van het natuurgebied.
Het lijkt me inderdaad heerlijk wandelen daar.

En je tuin is ook nu nog prachtig.
Ja,slim zijn ze ,je zwarte brigade.
Ze hebben groot gelijk,om de beschutting van de struiken op te zoeken.

Ik wens je een fijn weekend
Groetjes Ans