vrijdag 29 maart 2013

Scharrelei dieronvriendelijkste (paas)ei in Nederland


Mijn zwarte brigade heeft het zo kwaad nog niet. Zij scharrelen lekker buiten, zitten met de ergste vrieskou binnen in een verwarmde schuur en als tegenprestatie zorgen ze er voor dat ik me een bult in de tuin zoek naar hun eieren. Wat dat aangaat is het bij mij op het erf altijd een zoektocht dat elk Paasfeest overtreft. Maar met de kop boven dit artikel wil de Partij van de Dieren op iets heel anders attenderen en namelijk het volgende:

Speciaal voor Pasen gaan veel mensen naar de winkel om eieren te kopen. Wat weinig mensen weten is dat de mooie naam ‘scharrelei’ staat voor het meest dieronvriendelijke ei dat in Nederlandse supermarkten te koop is. Daarom deelt de Partij voor de Dieren op zaterdag 30 maart flyers uit in Oud-Beijerland met de oproep te kiezen voor ei-vrij of biologische eieren. Deze paaszaterdag zijn werkgroepleden van de Partij voor de Dieren vanaf 14.00 uur te vinden in het winkelcentrum van Oud-Beijerland.

“Veel mensen denken bij het woord scharrelkip aan een kip die in de wei heeft kunnen scharrelen, maar dat is een illusie. Scharrelkippen komen nooit buiten en zien nooit daglicht; ze verblijven dicht opeengepakt in schuren”, zegt Hèlen Sturm, voorzitter van de werkgroep Partij voor de Dieren Hoeksche Waard. “De Partij voor de Dieren pleit er daarom voor om de misleidende term scharrelei te veranderen in schuurei, dan weet de consument tenminste waar de kip geleefd heeft”, aldus Sturm. De Partij voor de Dieren maakt zich sterk voor een samenleving waarin dieren recht hebben op een leven zonder pijn en pleit daarom voor een verbod op het knippen of afbranden van snavels. Deze praktijk is nog steeds zeer gebruikelijk bij scharrelkippen. Ook pleit de Partij voor de Dieren voor een verbod op het vernietigen van eendagshaantjes.

“Pasen is een gezellig familiefeest waar geen dierenleed voor nodig is. Wie kiest voor biologische eieren of een Pasen zonder eieren, maakt een diervriendelijkere keuze. Met onze flyeractie willen we het winkelend publiek hiertoe aansporen”, geeft Sturm aan.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Jeetje dat wist ik niet,ik geloofde in scharrel eieren omdat ik weleens grote schuren heb gezien met land er om heen waar kipjes liepen,maar dat zijn dan waarschijnlijk niet de eitjes die ik koop,in de toekomst willen wij ook 2 kipjes,die een ren krijgen,maar ook de meeste tijd in de tuin zullen lopen,maar ik wil eerst genoeg info verzamelen,fijne paasdagen en hopelijk vind je de eitjes van je kippen haha.Lieve groet Musje.

Riet zei

Nou hebben we weer wat geleerd. Wat kan een mens toch genept worden, Getsie daar kan ik nou kwaad om worden.
Zeg Marja, was jij een tijd geleden niet je favoriete bloglijst kwijt op je blog? Ik heb nog wel de leeslijst maar daar staan geloof ik drie honderd blogs op en ik had mijn favorieten met foto's op mijn blad staan. Ik ben al twee dagen aan het zoeken hoe ik het kan oplossen en daar word ik nou helemaal krankjorum van.
Jan heeft gisteren de eerste proef shot gehad op zijn zere plek in zijn nek. Nu even wachten wat ze verder gaan doen. De pijn is nog niet weg dus afwachten maar. Ik schrijf je gauw nog wel even.
Lieve groet van Riet

Juffrouw Waardvleugel zei

Gelukkig zijn wij enige tijd gelden al overgestapt op biologische eieren, tenminste als onze Brahma's niet leggen.
Groet van De Juffrouw

Astrid zei

Geweldig dat je dit onder de aandacht brengt. Gelukkig eet ik zelf al jaren biologisch en vegetarisch.

groetjes van Astrid

Ans van Ispelen zei

Om eerlijk te zijn,heb ik nooit erg geloofd in de kreet SCHARRELEI.
Immers,ze kunnen zoveel zeggen.
En zo zie je maar weer,klopt dus geen sikkepit van.
Mooie actie trouwens.
Van de week was er een filmpje op teevee,ik geloof bij het programma Radar,hoe men met kuikentjes omgaat.
Schandalig gewoon.
En dit allemaal om financiële redenen.
Echt heel erg.
We worden flink belazerd,dat weet ik wel.
Heel goed Marja,dat je hier aandacht aan besteed.

Ik wens je met je familie hele fijne paasdagen toe en een knuffel voor Sebastiaan en een aai voor de zwarte brigade.

Groetjes Ans

Janneke zei

Ja, ik wist wel dat de z.g. scharrelkippen ook nog dik opeengepakt zitten, ze kunnen alleen lopen. Jou zwarte brigade heeft het dus maar getroffen en de eieren heel wat smakelijker, tenzij je bij het zoeken naar de eieren die overal gelegd worden, een stink ei treft....
Haha, Fijne Paasdagen!

fleur zei

Goed gezegd! Is inderdaad misleidend!
Als onze eigen kipjes niet leggen; koop ik ze bij buurman boer.
Die kipjes bij jou boffen maar; Leggen ze nu een chocolade eitje voor jou? Fijn paasweekend!
groetjes Fleur

La Maison zei

Nou dacht ik er goed aan te doen om slechts scharreleieren te kopen, fout dus, heel verkeerd!

Jij hebt dus echte scharrelkippen en misschien een domme vraag, maar leggen ze bruine of witte eieren. Dit i.v.m. het opscharrelen van de eieren, wit valt zo lekker op hè.

Fijne pasen en een lieve groet,
Hermine