zaterdag 6 december 2014

Natuurcursus scouting afgesloten


Op zaterdag 13 december 2014 wordt de natuurcursus voor scouting feestelijk afgesloten bij het scouting gebouw aan het Zalmpad in Oud-Beijerland. De cursus werd door Hoekschewaards Landschap in samenwerking met scouting Oud-Beijerland ontwikkeld. Het was een praktijkproef en na evaluatie begin volgend jaar wordt bezien of de cursus ook aan de andere scouting groepen in de Hoeksche  Waard wordt aangeboden.
De cursus bestond uit vier themabijeenkomsten. Voor het thema Water waren de scouts te gast op de camping Polderland in ’s-Gravendeel. Hier leerden ze allerlei dingen over waterbeheer, de grote rivieren. Ook gingen ze met een kano op zoek naar waterplanten en werden waterdiertjes bestudeerd.
In en rond het Nationaal Landschap Centrum in Numansdorp werd het thema dijken aan de orde gesteld. De scouts kwamen van alles te weten over de inpoldering van de Hoeksche Waard, het beheer van bloemdijken en de rol van schapen hierbij. Een demonstratie schapendrijven en een les over bijen waren onderdeel van het programma.Voor het thema boerenland gingen we op bezoek bij een boerderij in Heinenoord en de molen van Goidschalxoord. De gewassen die worden geteeld en de gebruikte machines kwamen aan de orde. Ook de rol van de natuur bij de  onderdrukking van plagen in de gewassen werd op speelse wijze voor het voetlicht gebracht. De molenaar vertelde over de werking van de molen en hoe graan via meel tot brood wordt verwerkt. Voor het thema bos gingen de scouts naar het bos in de Oeverlanden Hollands Diep. Ze waren te gast bij Staatsbosbeheer en in de oude griendkeet konden ze vragen stellen aan de boswachter. Ook leerden ze over boomsoorten en allerlei diertjes op dood hout. De cursus wordt feestelijk afgesloten op de zaterdagochtend van de 13e december. Om 10.00 uur begint het met vlag hijsen. Daarna gaan de scouts aan de slag met het bakken van pannenkoeken en  broodjes, popcorn poffen en appelmoes maken. Omstreeks 12.00 reikt burgemeester Tigelaar van Oud-Beijerland de natuurinsignes uit aan de scouts.

Geen opmerkingen: