dinsdag 26 april 2016

Nieuwe uitgave 'Renesse, veranderingen in de 20ste eeuw' verschijnt 29 april a.s.


Nog een paar nachtjes slapen dan verschijnt vrijdag 29 april a.s. bij ons, uitgeverij Deboektant Klaaswaal, het fotoboek 'Renesse, veranderingen in de 20ste eeuw' met maar liefst meer dan 225 foto's. Als er één dorp op Schouwen-Duiveland namelijk drastisch veranderd is, dan is het wel Renesse.

Begin 1900 telde het dorp 590 inwoners. Dertig waren gereformeerd, de rest was Nederduits hervormd, er waren geen onkerkelijken. Er stonden 141 huizen, waarvan er twee onbewoond waren. Een enkele gast kon je er tegenkomen. Zo stond in de Zierikzeesche Nieuwsbode van 9 Augustus 1902:
-Wie weet komt nog eens de tijd dat o.a. Renesse tot een badplaats verheven wordt.…en dan kan Renesse als badplaats veel bijdragen tot het als het ware geheel verdwijnen van Schouwens isolement.
‘Inderdaad konden de dorpelingen al vroeg in de twintigste eeuw vreemdelingen begroeten,’ vertelt samensteller Henk Blom, ‘die natuurlijk vooral voor de rust en het strand kwamen. In de eerste helft van de twintigste eeuw waren dat alleen welgestelden. Zij logeerden in de twee plaatselijke hotels op het dorpsplein, enkelen lieten een zomerhuisje vlak bij het strand bouwen. In het dorp veranderde vrijwel niets. Pas na de Tweede Wereldoorlog begon het dorp meer gasten te trekken.’
Veel bekende Nederlanders ontdekten Renesse, zoals bijv. Anton Pieck, de tekenaar, Adriaan Viruly, de beroemde piloot en Dolf van der Linden, dirigent van het Metropole-orkest.
Henk Blom: ‘De grootste verandering vond echter plaats, toen na de Watersnoodramp van 1953 in 1967 de Grevelingendam klaar kwam. Veel gemakkelijker dan voorheen konden mensen uit Brabant en Zuid-Holland Schouwen-Duiveland bereiken. Moest je vroeger vanuit Rotterdam met de tram naar Numansdorp, daarna met de boot naar Zijpe en vervolgens weer met de tram naar de Westhoek van Schouwen, nu kon men met de auto komen. Projectontwikkelaars ontdekten hun mogelijkheden en naast de zich uitbreidende campings ontstonden diverse bungalowparken.’
Het gemeentebestuur van Renesse heeft tijdig de gevaren daarvan ingezien en de Stichting Renesse in het leven geroepen, die de ontwikkelingen in de hand kon houden. Zo had de Stichting o.a. het beheer over de Oostenrijkse woningen die als geschenkwoning na de ramp veel eilandelijke gezinnen konden opvangen. Later konden deze woningen aan particulieren verkocht worden.


Een toenemende stroom toeristen zorgde er voor, dat het winkelbestand in het dorp zich sterk uitbreidde en ook het aantal restaurants en andere horecazaken. En daarmee veranderde bijv. de Lange Reke van woonstraat tot winkelstraat en de Hogezoom van rustige weg met boerderijen tot recreatieweg bij uitstek met veel horecagelegenheden. ‘Het dorp verandert thans elk jaar en dit boek is dus het best te beschouwen als een momentopname,’ aldus Henk Blom. ‘Het zou volgend jaar alweer nieuwe veranderingen kunnen tonen, want de gemeente Schouwen-Duiveland werkt nu met een masterplan voor Renesse, om de belangrijkste inkomstenbron, het toerisme, nog meer body te geven.’ Duidelijk is in ieder geval, dat het rustige dorpje van de jaren veertig veranderd is in een der grootste badplaatsen van Nederland. Het boek is tegen 29,95 euro te koop bij de webshop van www.deboektant.nl
 

5 opmerkingen:

شركة المثالية zei


شركة تنظيف مجالس بالجبيل
شركة تنظيف كنب بالجبيل

الرحمه للتنظيف zei


شركة تنظيف كنب بالخبر
شركة صيانة مكيفات بالخبر
شركة تنظيف مطابخ بالخبر

الرحمه للتنظيف zei


شركة تنظيف منازل بالخبر
شركة تنظيف مسابح بالخبر
شركة تنظيف مكيفات بالخبر

Blogger zei

According to Stanford Medical, It's really the ONLY reason this country's women get to live 10 years longer and weigh 42 lbs less than us.

(And actually, it really has NOTHING to do with genetics or some secret exercise and EVERYTHING to about "how" they eat.)

BTW, I said "HOW", and not "WHAT"...

CLICK on this link to determine if this easy questionnaire can help you find out your true weight loss possibilities

Nana zei

I really enjoyed reading this post, I always appreciate topics like this being discussed to us. Information very nice. I will follow post Thanks for sharinI really enjoyed reading this post, I always appreciate topics like this being discussed to us. Information very nice. I will follow post Thanks for sharing..
ZombsRoyale.io Crossbow | Wormate io Games | Krunker.io Game 2020