vrijdag 26 oktober 2012

De Peerdegaerdt in de race voor hoofdprijs van Groen en Doen


Stichting Landgoed De Peerdegaerdt uit Strijen is in de race voor de hoofdprijs van Groen en Doen: 50.000 euro te besteden aan vrijwilligersprojecten. De Peerdegaerdt staat ingeschreven met het project “Van duurzaam ideaal tot maatschappelijk kapitaal”.

Uiteindelijk maken twee projecten kans op de prijs van €50.000,- die door het ministerie van E,L&I beschikbaar is gesteld om vrijwilligerswerk te faciliteren. Vrijwilligerswerk is een belangrijke motor in het beheer en de ontwikkeling van het Nederlandse landschap. Om ervoor te zorgen dat Nederland mooier en groener wordt heeft Groen en Doen een competitie opgezet voor projecten van en voor vrijwilligers in natuur- en landschapsbeheer. De Peerdegaerdt is een landgoed in Strijen met een karakteristieke oude hoogstamperenboomgaard en een stoeterij. Bij de Peerdegaerdt zijn al jaren vrijwilligers actief voor het beheer van het landgoed en natuurlijk ook voor de jaarlijkse perenoogst. Mede hierdoor kan de Peerdegaerdt ruimte bieden aan verschillende activiteiten zoals buitenlessen waar basisschoolkinderen meer leren van de natuur en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Zij komen tot rust op De Peerdegaerdt, krijgen meer structuur in hun leven en voelen zich weer nuttig.Tijdens het volgen van buitenlessen en dagbesteding, het deelnemen aan vrijwilligersdagen, workshops en verschillende georganiseerde activiteiten beleeft een ieder op zijn eigen manier de Peerdegaerdt, een plaats waar respect voor de natuur en het leven centraal staat.“In de toekomst wil de Peerdegaerdt deze activiteiten verder uitbreiden en nieuwe activiteiten ontplooien, met natuurbehoud en natuurbeleving als centraal thema. De hoofdprijs van 50.000 euro wil de Peerdegaerdt gebruiken om een multifunctionele ruimte te realiseren waar de juiste faciliteiten voor de verschillende doelgroepen kunnen worden geboden”, aldus Hèlen Sturm van de Peerdegaerdt. De activiteiten op De Peerdegaerdt zijn ontstaan vanuit een ideaal en groeien langzaam maar zeker uit tot een duurzaam maatschappelijk kapitaal.

Inmiddels heeft de Peerdegaerdt ook opleidingsvouchers via Groen en Doen ontvangen. De Groen en Doen voucher is bedoeld voor alle activiteiten in Nederland die als doel hebben om vrijwilligerswerk in natuur- en landschapsbeheer te stimuleren. De Peerdegaerdt zal de vouchers met name inzetten om de kennis van haar vrijwilligers over ecologisch landschapsbeheer te vergroten. Op 1 november worden de 5 projecten met de meeste stemmen uitgeroepen tot finalist. Deze projecten hebben tot 21 november de tijd om hun idee verder uit te werken tot een goed projectplan. Dit plan wordt beoordeeld door een jury van deskundigen en op een feestelijke bijeenkomst begin december worden de twee prijswinnaars bekend gemaakt.

Via http://www.groenendoen.nu/initiatief/van-ideaal-tot-maatschappelijk-kapitaal/ breng je jouw stem uit op De Peerdegaerdt voor een plaats in deze finale. Het winnen van de hoofdprijs helpt de Peerdegaerdt mee in het realiseren van een multifunctionele ruimte om de juiste faciliteiten voor de verschillende doelgroepen te kunnen bieden. Wietske Wolf uit het projectteam van De Peerdegaerdt zegt "deze week zijn we in recordtempo de top vijf binnengekomen. We zetten op dit moment alles op alles om in de top vijf te blijven om de finaleplaats binnen te slepen. Daarna is het aan ons om de jury met ons projectplan te overtuigen voor ons te kiezen. Maar tot aan volgende week woensdag 1 november hebben we elke stem heel hard nodig, het blijft tot aan het einde gewoon ontzettend spannend. Ik roep daarom iedereen die ons project een warm hart toedraagt dan ook op vooral te stemmen".

Geen opmerkingen: