vrijdag 26 oktober 2012

Natuurwerkdag op Landgoed De Peerdegaerdt


Landgoed De Peerdegaerdt doet net als vorig jaar op de eerste zaterdag van november mee aan de Natuurwerkdag, een van de grootste vrijwilligersacties van Nederland georganiseerd door Landschapsbeheer Nederland. Jong en oud kan die dag werken aan het behoud en herstel van natuur en landschap. Het is eigenlijk een opknapbeurt van het landschap.

Op deze twaalfde Natuurwerkdag kan iedereen van jong tot oud onder begeleiding aan de slag. Onder het motto 'Leef je uit' vinden uiteenlopende activiteiten plaats. Niet alleen het landschap knapt ervan op: ook (bedreigde) plant- en diersoorten kunnen weer vooruit. ‘Stichting Landgoed de Peerdegaerdt is net als vorig jaar ook weer van de partij met de volgende activiteiten: fruitbomen snoeien, bomen knotten, aanleggen van takkenrillen, hakhoutbos snoeien en het herstellen van borders. Voor De Peerdegaerdt is de Natuurwerkdag een goede gelegenheid om met een grote groep mensen extra werk te verzetten. De vaste medewerkers en vrijwilligers komen hier normaal niet aan toe. Ook komen weer nieuwe mensen in contact met De Peerdegaerdt, we hopen natuurlijk dat we deze mensen een mooie beleving kunnen geven en dat ze zo positief zijn dat ze volgend jaar weer meedoen. Of vaker een dagje vrijwilligerswerk willen doen’, aldus Hèlen Sturm van De Peerdegaerdt. Tijdens de Natuurwerkdag kan de jeugd ook op De Peerdegaerdt terecht voor hun maatschappelijke stage.
Het volgen van een maatschappelijke stage is verplicht voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Met het aanbieden van stageplekken op de Natuurwerkdag geeft Landschapsbeheer Nederland jongeren de mogelijkheid ervaring op te doen met groen vrijwilligerswerk in de eigen leefomgeving. Via www.natuurwerkdag.nl kiezen ze een locatie en hun stagecoördinator wordt dan via dezelfde website automatisch geïnformeerd. De leerlingen verdienen punten met deze stage.
Het landschap kan niet zonder vrijwilligers. Per jaar werken ze bijna een miljoen uur aan behoud, beheer en ontwikkeling. Maar hun waarde laat zich niet alleen in geld en uren uitdrukken. Vrijwilligerswerk heeft ook een sociale component, het draagt bij aan de betrokkenheid en zorgt voor draagvlak. Daarnaast verbetert het de toegankelijkheid en recreatieve waarde van het landschap.

Zaterdag 3 november start de Natuurwerkdag op De Peerdegaerdt in Strijen om half tien ’s ochtends met koffie en thee, waarna een korte uitleg gegeven wordt over de geschiedenis van de Peerdegaerdt. Vervolgens komen de werkzaamheden die die dag uitgevoerd kunnen worden aan bod. Frans Jansen, een expert op het gebied van hoogstamboomgaarden en landschapsbeheer, neemt op zijn altijd enthousiaste en deskundige wijze een groot deel van de begeleiding voor zijn rekening. Ook verzorgt De Peerdegaerdt voor alle deelnemers een biologische lunch met in ieder geval heerlijke soep, zodat iedereen weer energiek verder kan met het middagprogramma. Met het Peerdegaerdts dubbelsapje zal rond vier uur ’s middags het programma afgesloten worden.

Meedoen en aanmelden
Ook enthousiast geworden om mee te doen op De Peerdegaerdt? Meld je dan aan via www.natuurwerkdag.nl, of stuur een mailtje naar info@peerdegaerdt.nl. Beperkte deelname is mogelijk, dus meld je snel aan!

Geen opmerkingen: