zaterdag 6 oktober 2012

Tekenen in de natuur op Landgoed de Peerdegaerdt
Woensdag 3 oktober hebben 11 kinderen de 1e workshop “Tekenen met de natuur” van Dennis Happé op Landgoed de Peerdegaerdt gevolgd. Deze workshop is één van de activiteiten en workshops die de Brede School Strijen voor kinderen van groep 1 tot en met 8 aanbiedt.

Tijdens deze 1e workshop kregen alle kinderen een schetsblok en een potlood en vertelde Dennis Happé hoe en op welke wijze de kinderen de komende weken met de natuur in hun schetsblok aan de slag kunnen gaan. Op het landgoed werden door de kinderen zelf materialen verzameld, zoals bladeren, takken, veren, rozenbottels en kastanjes. In de volgende workshops gaan de kinderen met verschillende tekentechnieken (houtskool, krijt, stift) oefenen en experimenteren. Uiteindelijk werkt elk kind zijn eigen idee uit op groot papier. Op woensdag 7 november vindt op Landgoed De Peerdegaerdt de expositie van het eindresultaat plaats. Op de plek waar de eerste ideeën zijn verzameld presenteren de kinderen dan hun eigen werk aan hun ouders.


De Peerdegaerdt is in 1915 ontstaan tijdens de landbouwcrisis. Boeren schakelden toen veelal over naar fruitteelt, op deze wijze is de hoogstamperenboomgaard ‘De Peregaard’ ontstaan. Door de introductie van laagstamfruitbomen raakte De Peregaard in verval en werd eind jaren zeventig aangekocht door de huidige bewoners.

In 1978 heeft Mien Ruys een wandeltuin ontworpen binnen deze boomgaard, waarbij 200 originele bomen behouden bleven. De hoofdlijnen van haar ontwerp zijn tot de dag van vandaag ongewijzigd gebleven. Een kruidentuin, gecentreerd om een authentieke waterput, een grote vijver met hardhouten brug en de strak aangelegde rozentuin zijn slechts enkele elementen die deel uitmaken van het groene landgoed. De onderdelen worden met elkaar verbonden via wandelpaden, elzensingels, ruige overhoekjes en vooral veel bomen en struiken. Samen met het overgebleven deel hoogstamboomgaard en enkele stukken grasland vormt het landgoed een landelijk geheel dat gekenmerkt wordt door een diversiteit aan streekeigen groen.


In 1999 deden de Friese paarden hun intrede en zodoende veranderde de naam in “De Peerdegaerdt”. Inmiddels zijn van de oorspronkelijke hoogstamfruitbomen nog ongeveer 100 bomen vitaal. Tezamen met de wandeltuin van Mien Ruys geven zij hun karakteristiek aan dit cultuurhistorische landgoed.


In 2007 is Stichting Landgoed De Peerdegaerdt opgericht om zowel deze Oudhollandse fruitbomen als de wandeltuin van Mien Ruys zo goed mogelijk in stand te houden. De stichting heeft daarom als doel het behoud en beheer van Landgoed De Peerdegaerdt, gevestigd te Strijen in de polder ‘De Nieuwe Klem’ en het ontwikkelen van de biodiversiteit en de natuurwaarde. Dit veelal in overleg met Landschapsbeheer Zuid-Holland. De Peerdegaerdt organiseert daarnaast elk seizoen vrijwilligersdagen en neemt deel aan de landelijke vrijwilligersdagen NL Doet en de Natuurwerkdag.

2 opmerkingen:

Jeanette zei

Hoi Marja,

Heb eindelijk eens naar je prachtige werken gekeken, jee...wat kan jij mooi schilderen zeg, het is wel niet helemaal mijn stijl maar ik vind het wel super knap gemaakt en ik geniet er zo van om iemand zo creatief bezig te zien. Echt petje af!

Liefs,
Jeanette

Anoniem zei

What are the norms of copyright of web content? How's it different from Patent?
http://somanabolicmusclemaximizerprogramfreedownload893.webs.com/apps/blog/show/18906559-somanabolic-muscle-maximizer-is-it-for-serious