vrijdag 14 december 2012

Trots op mijn eerste expositie schilderijen en pentekeningen in Oud-Beijerland


Ben beretrots, want sinds van de week heb ik mijn eerste expositie in het ontmoetingscentrum 'De Beijerkorf' aan de Jan Tooropstraat in Oud-Beijerland. Best wel spannend dat er ineens meer mensen zomaar spontaan naar mijn werk kijken, beoordelen en zelfs al gekocht hebben. Ik tekenden voorheen wel mandala's en kleine zentangles (pentekeningen) maar deze probeerde ik zo klein mogelijk te tekenen. Meestal waren dat tekeningetjes van 10 bij 10 centimeter. En dan is daar ineens zo'n groot doek. Maar eerlijk is eerlijk, ik heb er ontzettend veel plezier in gekregen. Ik ben ook, ondanks deze expositie, flink aan het doorwerken, want in maart mag ik mijn werk tentoonstellen in het gemeentehuis van Korendijk en dat kent enorme grote, verblindend witte muren, die allen gevuld mogen worden. Maar daar heb ik dan lekker de tijd voor deze winter. Wordt binnenzitten tijdens slecht weer toch nog leuk!

Na mijn journalistieke carrière houd ik me momenteel bezig met het schrijven van kinderboeken, romans, vioolspelen en zoals deze expositie bewijst met schilderen. Ik heb sinds twee jaar les bij Suze van Leeuwen uit Mijnsheerenland en hebt gekozen voor een abstracte vorm. Ik schilder met acrylverf en heb een voorkeur voor vrolijke, frisse kleuren. Probeert door het abstraheren het traditionele en gangbare los te laten en ben op die manier qua stijl een geheel eigen weg ingeslagen. De spontaniteit op het doek brengt mij toch vooral weer tot de kern van mijn beroep als journaliste namelijk: mensen. Een onderwerp dat wel bijna automatisch lijkt te ontstaan en wellicht een achtergrond kent in het jarenlang interviewen van mensen en het optekenen van hun verhalen en belevenissen. Maar ook het mooie landschap van de Hoeksche Waard inspireert.


De basis van het schilderen is, vind ik, net als bij het schrijven een vorm van ontdekken, creëren en experimenteren om zo te komen tot een volkomen eigenheid. Wie goed kijkt naar de geëxposeerde werken zal zien dat deze ontdekkingstocht nog niet ten einde is. In de werken is te zien dat het ene werk, een basis vormt voor de andere, waarmee de toeschouwer wordt meegenomen op deze visuele ontdekkingstocht.


Op deze expositie bevinden zich in de vitrinekast van mijn hand de zogenoemde Zentangle tekeningen. Hoewel ze ingewikkeld lijken, zijn ze eenvoudig te tekenen met simpele, herhalende lijnen. Ze lijken wel iets weg te hebben van de zogenoemde telefoontekeningetjes die we allemaal weleens gedachteloos op papier zetten tijdens een gesprek. Op deze wijze is het heel ontspannend om een prachtige abstracte kunst te creëren. Zentangle kan met allerlei anderen technieken gecombineerd worden. Sommige van de tekeningetjes zijn met aquarelverf ingekleurd. Het heeft, voor wie daar gevoel bij heeft, een zeer uitgebreide filosofische basis die geweldig rijk is aan metaforen die verwijzen naar een zekere levenswijsheid.


Wie beide vormen van kunst goed bekijkt, zal zeker gelijkenissen, maar ook de kern van de werken ontdekken, namelijk de vrijheid van compositie. In mijn optiek ligt ‘vrijheid’ aan de basis van zuivere kunst.

Wie de werken wil bekijken kan op door de weekse dagen terecht in Galerie De Beijerkorf, Jan Tooropstraat 6 in Oud-Beijerland.

4 opmerkingen:

Ans van Ispelen zei

Proficiat Marja,met deze expositie.
Hier mag je terecht trots op zijn.

Groetjes Ans

Juffrouw Waardvleugel zei

Via via op je blog terecht gekomen. Spreekt me zeer aan, ik ga je dus volgen. Groeten van

Anoniem zei

meistens an den weniger heissen Theilen des Ofens,

Anoniem zei

[url=http://www.microgiving.com/profile/ribavirin]purchase rebetol
[/url] purchase ribavirin online
order virazole online
rebetol 200 mg