maandag 21 januari 2013

De Blue Monday van een rare professor


Hoorde zojuist op een journaal dat het vandaag 'Blue Monday' is, of anders gezegd deprimaandag. Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar laat ik daar nu totaal geen last van hebben. De bedenker van dit feitje is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.


Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan het fenomeen. Ha, ha, hier in Nederland zouden we het gewoon een 'Stapel' momentje noemen, naar de dikke duim van de frauderende hoogleraar Stapel. Arnall verdiende evenals Stapel heerlijk veel geld aan zijn 'wijsheden'. Hij verbond namelijk zijn naam aan de formule. De universiteit van Cardiff nam er afstand van zoals heel Nederland afstand nam van Stapel. Arnall heeft ook formules gepubliceerd over de 'gelukkigste dag van het jaar' en om te berekenen hoe leuk een weekendje weg is. Ook die missen elke wetenschappelijke grond. Zijn berekening geeft namelijk aan dat het weekendje weg gaan het leukst is, wanneer je niet gaat. Vraag me af hoe de formule er uit zou zien wanneer Arnall en Stapel samen besluiten een weekendje weg te gaan. Volgens mij lopen de heren in de media dan een 'blauwtje' en dan heb je pas echt een Blauwe Maandag!

4 opmerkingen:

Ageeth Dorsman zei

Ik heb er vandaag nog niets van gemerkt, heb totaal geen depri-gevoel
en de maandag is eerder wit dan blauw.
Bedankt trouwens voor de leuke reactie
op mijn blog! Het "hert" is van
Cayre&Eef en www.sfeerleven.nl is
een webshop, die dergelijke herten
(en ook geweldig leuke andere dier-
decoraties!) verkoopt.
Groetjes van Ageeth

Ans van Ispelen zei

Inderdaad,echt onzin.
Maandag is gewoon maandag,hoe die ook valt.
Je collages zijn trouwens weer prachtig.

Groetjes Ans

Janneke zei

Nee, daar hebben we dus nooit geen last van en als het al wel zo zou zijn, dan ben ik gelijk super opgevrolijkt door al die prachtige blauwe kleuren op je collages.
Gr., Janneke

Juffrouw Waardvleugel zei

Gek geen last van hoor, ik tel weer af naar mn verjaardag, altijd leuk!