vrijdag 15 maart 2013

Nederland Doet op De Peerdegaerdt in Strijen

 


Kom ook een klus klaren tijdens NL DOET op De Peerdegaerdt in Strijen

 Landgoed De Peerdegaerdt in Strijen doet op zaterdag 16 maart mee aan NL DOET. NL DOET is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, georganiseerd door het Oranje Fonds. Tijdens NL DOET steken mensen in het hele land de handen uit de mouwen. Zij zetten zich vrijwillig in voor diverse organisaties, die tijdens NL DOET net dat beetje extra kunnen doen. De Peerdegaerdt heeft zaterdag 16 maart nog plaats voor vrijwilligers, die mee willen helpen het Landgoed zomerklaar te maken. Afgelopen jaar was een interessant en dynamisch jaar voor de Peerdegaerdt. Zo belandde de Peerdegaerdt uiteindelijk in de finale van Groen en Doen en maakte kans op de hoofdprijs van 50.000 euro om een zeer gewenste multifunctionele ruimte te kunnen realiseren. Een ruimte die ingezet kan worden voor de verschillende doelgroepen die op de Peerdegaerdt natuur en landschap willen komen beleven. De hoofdprijs ging uiteindelijk naar een ander project, maar De Peerdegaerdt probeert deze ruimte nu met andere partijen alsnog van de grond te krijgen.
‘Voorlopig kunnen we met deze ruimte dus nog niet van start gaan, maar we willen wel graag nu al voor meer doelgroepen gastlocatie kunnen zijn voor de beleving van natuur en landschap. Daarom hebben we besloten om als tussenoplossing één van onze opstallen voorlopig als multifunctionele ruimte in te richten. Dit is nu ook één van de activiteiten tijdens NL Doet’, laat Hèlen Sturm van Landgoed de Peerdegaerdt weten.

Naast het organiseren van vrijwilligersdagen neemt De Peerdegaerdt dit jaar ook weer deel aan het project van Luchtkasteel tot Dassenburcht, waarbij basisschool het Spui met groep 4 en groep 7 buitenlessen volgen op het Landgoed. Verder gaat de Brede School in maart van start met een buitenschoolse activiteit op De Peerdegaerdt. Gedurende een aantal woensdagen in maart kunnen kinderen hutten bouwen met wilgentenen. Het Hoekschewaards Landschap komt deze wilgentenen tijdens NL DOET brengen. Tijdens de vrijwilligersdag van NL DOET zullen de verschillende deelnemers De Peerdegaerdt klaarstomen voor de zomer. Zij kunnen kiezen uit uiteenlopende werkzaamheden, waaronder het inrichten van de tijdelijke multifunctionele ruimte, het planten van knotwilgen en struiken, een lentebeurt voor de rozentuin en het herstellen van de borders in de Mien Ruys tuin.

NL Doet op De Peerdegaerdt in Strijen start zaterdag 16 maart om half tien ’s ochtends met koffie en thee, waarna een korte uitleg gegeven wordt over de geschiedenis van de Peerdegaerdt. Vervolgens komen de werkzaamheden die die dag uitgevoerd kunnen worden aan bod. Frans Jansen, een expert op het gebied van hoogstamboomgaarden en landschapsbeheer, neemt op zijn altijd enthousiaste en deskundige wijze een groot deel van de begeleiding voor zijn rekening. Ook verzorgt De Peerdegaerdt voor alle deelnemers een biologische lunch met heerlijke soep, zodat iedereen weer energiek verder kan met het middagprogramma. Met het Peerdegaerdts dubbelsapje zal rond vier uur ’s middags het programma afgesloten worden.

Ook enthousiast geworden om mee te doen op De Peerdegaerdt? Meld je dan aan via www.nldoet.nl, of stuur een mailtje naar info@peerdegaerdt.nl. Deelname individueel is mogelijk, maar kan natuurlijk ook met vrienden, collega’s of een vereniging. ‘We hopen dat we weer op een mooie deelname kunnen rekenen. Voor De Peerdegaerdt is NL DOET een goede gelegenheid om met een grote groep mensen extra werk te verzetten. De vaste medewerkers en vrijwilligers komen hier normaal niet aan toe. Ook komen weer nieuwe mensen in contact met De Peerdegaerdt. Deze mensen willen we natuurlijk een mooie beleving meegeven en misschien zijn ze zo positief dat ze volgend jaar weer meedoen. Of gewoon vaker een dagje vrijwilligerswerk willen doen’, aldus Hèlen Sturm van De Peerdegaerdt.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: