vrijdag 15 maart 2013

De sloot in, nieuwe cursus van Hoekschewaards Landschap


De Hoeksche Waard wordt omringd en doorkruist door water. Maar wat zich werkelijk onder de waterlijn van de Hoeksche Waard afspeelt, is slechts weggelegd voor duikers en aquatisch biologen.

De meeste mensen met een diepere interesse voor de natuur gaan bijvoorbeeld vogels kijken, of plantjes bestuderen. Sommigen reizen zelfs naar de andere kant van de wereld om groot wild te zien. Anderen zoeken hun heil met een vishengel aan de waterkant. Maar binnenkort kun je ook genieten van de schoonheid van het onderwaterleven en je hoeft daarvoor echt niet naar verre oorden af te reizen, want op 15 april a.s. start Hoekschewaards Landschap met de eerste basiscursus aquatische biologie, onder de naam "de sloot in." De cursus behandelt diverse aspecten van het leven op en onder water in de Hoeksche Waard in zes cursusavonden op maandagen en twee veldexcursies. Je leert over de wonderlijke symbiose tussen de bittervoorn en de zwanenmossel en waarom de grote Chinese wolhandkrab enorme afstanden aflegt over land. Je krijgt duidelijk uiteengezet hoe het zit met regelgeving en waterkwaliteit en waarom dit belangrijk is voor de Hoeksche Waard en haar flora en fauna. Wist je trouwens dat er vissen van wel twee meter lang voorkomen in de wateren rond de Hoeksche Waard? Wist je dat de kreeftstaartjes uit de supermarkt uit China worden ingevoerd, maar dat diezelfde rivierkreeft massaal in de Hoeksche Waard voorkomt? Het zijn zomaar van die weetjes. Onderzoek in water is leuk en interessant voor jong en oud. De aangeboden cursus is op basisniveau en een biologische voorkennis is niet vereist. Tijdens de excursies wordt je desgewenst voorzien van waadpakken en netten. Tijdens iedere lesavond delen twee verschillende docenten hun kennis met de cursisten. Bij deelname aan de cursus ontvang je het prachtige "Krekenboek van de Hoeksche Waard". Bij afsluiting ontvangt elke deelnemer een certificaat van deelname.

De cursus kost € 35 voor niet leden en € 25 voor leden van Hoekschewaards Landschap. Je kunt je aanmelden via de website van Hoekschewaards Landschap ( www.hwl.nl) of via aquatischhwl@gmail.com.
Informatie: T.0651-051688 (Theo Schuurmans)

Geen opmerkingen: