maandag 18 maart 2013

NL Doet op de Peerdegaerdt groot succes!


NL DOET was ook dit jaar op de Peerdegaerdt weer een groot succes! Leden van JCI Hoeksche Waard hebben tezamen met een aantal andere vrijwilligers diverse grote klussen op het landgoed geklaard. Tijdens de vrijwilligersdag van NL DOET konden de verschillende deelnemers De Peerdegaerdt klaarstomen voor de zomer. Hiervoor konden zij kiezen uit uiteenlopende werkzaamheden, waaronder het snoeien van struiken in de borders van de Mien Ruys tuin, het planten van knotwilgen en het vervangen van de buxushaag rondom de rozentuin.

De Peerdegaerdt is een landgoed in Strijen met een karakteristieke oude hoogstamperenboomgaard en een stoeterij. Bij de Peerdegaerdt zijn al jaren vrijwilligers actief voor het beheer van het landgoed en natuurlijk ook voor de jaarlijkse perenoogst. Mede hierdoor kan de Peerdegaerdt ruimte bieden aan verschillende activiteiten zoals buitenlessen waar basisschoolkinderen meer leren van de natuur en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Zij komen tot rust op De Peerdegaerdt, krijgen meer structuur in hun leven en zijn weer zinvol bezig. NL Doet was voor De Peerdegaerdt weer de eerste vrijwilligersdag die voor dit jaar gepland stond.


De dag begon nogal winters. Het was bar koud en ook nog eens regenachtig. Vandaar dat iedereen na het welkomstwoord met extra enthousiasme begon aan de verschillende klussen. JCI Hoeksche Waard claimde de klus waar de meeste spierballen voor aan te pas moesten komen. De oude hagen rondom de rozentuin, welke door de strenge winters zwaar aangetast waren, moesten namelijk vervangen worden door nieuwe buxushagen. Medewerkers van De Peerdegaerdt waren hier een paar dagen eerder al mee gestart, maar een flink gedeelte van de haag moest nog gerooid worden. Een stevige klus, maar de leden van JCI beten zich hierin vast, zodat nog voor de lunch de laatste wortels uit de grond gingen. De andere vrijwilligers die zich hadden aangemeld, begonnen met het zomerklaar maken van de verschillende borders in de Mien Ruys tuin, waarbij verschillende struiken een snoeibeurt kregen. Tegelijkertijd ging nog iemand aan de slag om een aantal knotwilgen te vervangen in de verbindingsstrook tussen De Peerdegaerdt en het Oude Land.
Aan het einde van de ochtend waren alle deelnemers vervolgens getuige van het omzagen van een 40-jaar oude Kers, welke niet langer vitaal was. “Ontzettend zonde en jammer natuurlijk. Lange tijd was deze boom één van de grootste sieraden op De Peerdegaerdt. Later dit jaar willen we hiervoor in de plaats een trompetboom gaan aanplanten”, laat Hèlen Sturm van De Peerdegaerdt weten.

Zaterdag bleek een drukke dag. Voor de lunch kwam het Hoekschewaards Landschap namelijk ook nog wilgentenen brengen voor de buitenschoolse activiteit van de Brede School, die eind maart tot en met april gepland staat: het bouwen van hutten. Na de lunch en een rondleiding over De Peerdegaerdt vormde het lossen en versjouwen van deze wilgentenen een perfecte klus om de spieren weer wat op te warmen. Tegelijkertijd werden de nieuwe buxusplanten in de grond gezet en het hout van de omgezaagde Kers afgevoerd. “Eigenlijk sta ik er nog steeds van te kijken hoeveel verschillende werkzaamheden we nog hebben kunnen doen. We waren eigenlijk bang dat de weersomstandigheden roet in het eten zouden gooien, maar we konden veel door laten gaan en we hadden een enthousiaste groep mensen. Ontzettend fijn”, zegt een tevreden Sturm. Naast deze waardering kregen de deelnemers aan het einde van de dag een overheerlijk Peerdegaerdts sapje en een kortingsbon van de Gamma mee.


“Voor dit jaar hebben we nog een aantal grote projecten voor De Peerdegaerdt op de rol staan. Verschillende bedrijven hebben al toegezegd deze tijdens een alternatieve ‘NL Doet teambuilding dag’ uit te willen voeren en we hopen op nog meer animo om uiteindelijk alles gedaan te krijgen. We krijgen met ons vaste team veel voor elkaar, maar extra hulp is echt noodzakelijk om bijzondere en grote projecten uit te kunnen voeren. Vele handen maken tenslotte licht werk”, aldus Sturm. “Vrijwilligerswerk is een belangrijke motor in het beheer en de ontwikkeling van De Peerdegaerdt. In 2014 zijn we daarom zeker weer van de partij tijdens NL DOET. We zijn erg enthousiast over het eindresultaat van dit jaar met deze leuke deelnemers!” Op www.peerdegaerdt.nl zijn inmiddels foto’s en filmpjes van de vrijwilligers in actie tijdens NL DOET op De Peerdegaerdt te zien.

1 opmerking:

Juffrouw Waardvleugel zei

Wat een berichten. Tiengemeten lijkt me helemaal TOP.
Groet van De Juffrouw