maandag 19 augustus 2013

Genieten om het genieten!


Onze tuin kent prachtige doorkijkjes en het leuke is, dat wanneer ik de foto's van elk jaar naast elkaar zet, de tuin er toch altijd weer anders uitziet, soms mooier, soms ook kaler omdat de winter zijn slag heeft geslagen. Maar altijd weer rijk bloeiend in het voorjaar en in augustus.


Ook de rozen doen het weer goed. Al moet ik vaak weer heel wat wegsnoeien om hen van het zonnetje te laten genieten. De meeste rozen kochten wij in de prachtige Rozentuin van Kats in Zeeland. Zeker eens waard om een kijkje te nemen. Een inspirerende tuin die vooral laat zien wat er allemaal mogelijk is met rozen.


De Chinese rozen kocht ik ooit bij een klein tuincentrum op Goeree Overflakkee dat ging stoppen. Voor heel weinig geld nam ik een groot aantal piepkleine struikjes mee, die nu geweldig struiken op stam zijn geworden, bomen bijna en een overdaad aan bloemen geven. De witte met het rode hart kocht ik bij een kleine tuinderij in Veere.


Over mijn vlinderstruiken hoef ik eigenlijk niets te zeggen. Het ruikt in onze tuin heerlijk zoet door de rijk bloeiende struiken. Elk jaar weer snoei ik ze weer helemaal kort terug en vanaf het voorjaar is er een explosie aan kracht die zijn weerga niet kent. Eerst een enorme groei en vervolgens een ontwikkeling van enorme pluimen. Ik heb roze, paarse en witte. En één struik kon bij zijn ontstaan niet kiezen wat hij wilde worden en heeft twee kleuren: paars en wit.


Dat ik bijna jaarlijks om deze tijd lyrisch over mijn tuin ben, zal niemand ontgaan zijn. Maar mijn tuin wordt steeds volwassener. Soms zo volwassen dat er veel moet worden weggezaagd om weer wat anders volop de ruimte te geven. En of dat gelukt is, wordt eigenlijk goed duidelijk in augustus. Wanneer alles in bloei staat, zie je pas goed hoe de tuin zich ontwikkeld heeft. Er zijn ook jaarlijks teleurstellingen. Zo hebben sommige struiken het door de winterse kou niet gehaald en mijn anders zo vol hangende pruimenboom heeft geen enkele, maar dan ook echt geen enkele vrucht. Dit in tegenstelling tot de appel en de peren die er nu al volop in hangen. Ook de morel (kers) deed het dit jaar prima al zijn die, doordat het een hoogstam is met een eigenaar met hoogtevrees, al jaren voor de spreeuwen. Wanneer er zo'n zwerm aan komt vliegen en neerdaalt in de kersenboom moet je zorgen dat je niet per ongeluk onder de boom staat, want je wordt in 10 minuten ontdaan van al je kersen en het regent honderden pitten.

Dit jaar doen de rozen het voortreffelijk en ook de Chinese rozen staan mooi in bloei. Deze laatste geven een hoop werk omdat elke bloem maar één dag bloeit en het pad dus vol ligt met uitgebloeide bloemen. Maar het is het waard! We hebben ze door de gehele tuin in diverse kleuren en zoals je kunt zien op de foto's ze zijn prachtig. Ook de hortensia's doen het goed, al zijn er van de winter een paar gesneuveld. Over de vlinderstruiken en hun bezoekers heb ik het in vorige posten al gehad. Ze inspireren, altijd weer! In het najaar vullen we de tuin weer aan met nieuw pootgoed. Vaak struikjes en boompjes die ik zelf heb opgekweekt uit stekken, die ik in het najaar hier en daar als zaailing weghaal en een jaar of twee op pot laat wortelen. Verder ben ik altijd uit op koopjes om mijn tuin hier en daar weer aan te vullen. In de tuin is dus altijd wel wat te doen, zo heeft het tuinhuis dit jaar een enorme verfbeurt ondergaan en ziet er weer uit om door een ringetje te halen. Het gras wordt wekelijks, nu in augustus om de veertien dagen, gemaaid. Van het onkruid heb ik weinig last omdat door de hele tuin bodembedekkers hun werk doen. Maar drie keer in het zomerseizoen sta ik met de kont omhoog om dat spul weg te trekken dat boven de bodembedekker uitkomt. De wilde wingerd, daar heb ik wel last van, al vind ik dat getrek aan al die vaak onbereikbare slierten wel lekker werk.

Voor de rest geniet ik van mijn tuin door er in te zitten en te dagdromen. We hebben diverse terrassen, schuduw, zon, half schaduw. Mijn lievelingsplekje is onder mijn boom, die inmiddels ver boven het huis uit is gegegroeid en die ik ooit nog als zaailing langs de sloot heb ontdekt. Mijn stoel en tafel staan onder haar overhangende takken, daar lees ik, teken ik, eet ik en geniet ik....een zomer lang! En wanneer ik even verder kijk dan ik eigenlijk wil, dan weet ik zeker dat er vast ergens iemand is, die later dit 'levensgenieten' van mij gaat overnemen, want mijn 'landgoedje' staat al een poosje te koop. Laten we eerlijk zijn, alles in het leven, zeker dit stukje mooie natuur, heb je immers maar te leen. Je bent de tuinman van je opvolger die er straks weer met evenveel plezier in zal werken tot ook zijn of haar tijd is gekomen om het over te dragen.
C' est la Vie'. Mooi toch?!

1 opmerking:

Ans van Ispelen zei

Ik hoop dat je er toch nog een tijdje mag wonen,Marja.
Want wat zul je het missen,denk ik.

Groetjes Ans