maandag 5 augustus 2013

Voorbereiding voor fotoboek Rotterdam Oude Noorden, Liskwartier


Ook al is het vakantietijd, we zijn als uitgeverij toch druk in de weer om op 21 september het fotoboek over Rotterdam, het Oude Noorden en Liskwartier, te kunnen presenteren. Dat betekent, nadat het echtpaar De Does het manuscript heeft ingeleverd, wij met de tekst en de foto's aan de slag gaan. Tekst wordt nagekeken en gecorrigeerd en de meer dan 220 foto's worden gescand. Ik scan ze en knap ze, indien nodig, hier en daar wat op. Vervolgens worden de pagina opgemaakt, zodat tekst en foto's met elkaar corresponderen.


Hierboven zien jullie twee fotocollages die ik samenstelde uit foto's uit de inhoud van het boek. Na het scannen en het nakijken van de tekst, verdiepen we ons in de omslag van het boek. We zoeken dan een oude foto op uit de inhoud die de situatie van die tijd leuk weergeeft. We zoeken dan opnieuw het plekje op en proberen een siuatie te pakken die bijna gelijk is. Hoewel er in Rotterdam door de jaren heen veel is veranderd, is het toch bijna altijd mogelijk om er weer een mooie foto te maken die het heden laat zien. 


 Voor de omslag van Rotterdam het Oude Noorden, Liskwartier hadden we dit keer de Benthuizerstraat in gedachten. Hieronder zien jullie de situatie zoals we deze op een oudere foto uit de inhoud vonden. Wanneer je oog op een dergelijke foto valt, moet hij ook aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een van die voorwaarden is, dat er wat lucht in de foto aanwezig is en dat er wat voorgrond aan de onderzijde van de foto aanwezig is. Op de nieuwe foto moeten daar namelijk de titel en de namen van de auteurs in gezet worden. Dan is het zoeken naar de juiste straat en het fotografisch standpunt van de fotograaf van destijds.


Op de oude foto is de tram te zien en links daarvan een fietser. Ik geef toe je moet wat geluk hebben, maar na een stuk of twintig foto's zit er altijd wel één tussen die het helemaal is, zoals deze twee. De oude foto komt op de achterzijde van het boek, terwijl de nieuwe foto van een titel wordt voorzien en op de voorkant zal prijken. Altijd weer een goed gevoel als we na een dagje fotograferen met het juiste en goede materiaal thuiskomen. Haha en dat ik er als fotograaf het er weer levend heb afgebracht. Want bovenstaande mevrouw in witte regenjas steekt hier wel heel gemoedelijk voor de tram langs over, maar in de nieuwe situatie vliegt het verkeer aan alle kanten om je heen en kom je ogen en oren tekort om het juiste plaatje te kunnen schieten. Nadat alles in gereedheid is gebracht, tekst, foto's en omslag in orde zijn, gaat alles naar de drukkerij. In die tijd dat de drukkerij en de binderij nodig hebben tot productie van het boek te komen, geeft het ons gelegenheid aan de promotie van het boek te werken. De auteurs hebben een locatie gevonden in een oud klooster, dat nu als buurtcentrum fungeert, om een grote foto expositie te organiseren. Daar zal ook de presentatie plaatsvinden. Soms  wordt het eerste exemplaar feestelijk uitgereikt aan een burgemeester of bekende stede- of dorpeling. Uiteraard onder veel belangstelling van de pers. Hier ligt ook weer een taak van de uitgeverij om een persmap klaar te maken met foto's, tekst en een exemplaar van het boek. Verder worden alle boekhandels door ons aangeschreven, zodat zij op tijd hun bestelling kunnen plaatsen en de boeken in de verkoop hebben zodra de uitreiking heeft plaatsgevonden. Verder hebben wij een samenwerkingsverband met de krant de 'Oud Rotterdammer', onze doelgroep, die het persbericht plaatst, een advertentie er in zet om hun klanten in de gelegenheid te stellen het boek via hen te bestellen.

Kortom, de komende tijd staat de hoofdletter P op ons programma, Promotie, Pers, Presentatie. De boekhandel is er verzot op, want al in september komt de loop er voor dit boek in. Voorafgaand aan de feestdagen koopt de klant het boek als origineel Sint- of Kerstcadeau. Geen slechte gedachte, want wie weet zijn we tegen die tijd al door de eerste druk heen. Kijk voor de andere boeken die we uitgeven op www.marja-visscher.blogspot.nl  of www.deboektant.nl waar zich ook de webshop bevindt.

1 opmerking:

Ans van Ispelen zei

Mooi uitgelegd Marja.
En een hele uitdaging,om zo'n hedendaagse foto te maken...en die is heel goed gelukt.
En ja,het verkeer is heel wat drukker dan toen.
Succes met het boek.

Groetjes Ans