zondag 6 oktober 2013

Flyeren tegen bont in de Hoeksche WaardDe Partij voor de Dieren werkgroep Hoeksche Waard heeft in het kader van dierendag in het centrum van Oud-Beijerland flyers uitgedeeld om het winkelend publiek te informeren over het gebruik van dierlijk bont in kleding. Tijdens deze actie raakten zij in gesprek met voorbijgangers en kregen veel mythes over bont te horen.

“De laatste jaren is bont weer helemaal terug in het modebeeld”, vertelt Hèlen Sturm, woordvoerder van de Partij voor de Dieren Hoeksche Waard. “Veel modemerken verwerken echt bont in hun kleding. Doordat een verplicht etiket ontbreekt, denken mensen dat het om nepbont gaat. De consument wordt compleet misleid”. Dit terwijl de fok en handel in pelsdieren voor de bontproductie ongekende dierenwelzijnsproblemen kent. De dieren worden op grote schaal speciaal gefokt en na een ellendig leven in te kleine kooien vaak op wrede wijze gedood. Het gaat hierbij om miljoenen dieren, zoals wasbeerhonden, vossen, konijnen en nertsen.

“Wij merkten dat met name het volwassen publiek denkt dat dierlijk bont niet meer is toegestaan in Nederland. Daarnaast is het vaak zo goedkoop dat de beleving is dat het nooit echt kan zijn. Deze mensen kopen ongewild dierlijk bont. Dit in tegenstelling tot de jeugd. Zij weten vaak wel dat het echt is. Een aantal meiden en jongens die we spraken kiezen er hierdoor bewust niet voor, een stoer statement. Helaas kiest een ander gedeelte wel voor producten met dierlijk bont, omdat ze dit mooier vinden. Zij denken bijvoorbeeld dat het om een bijproduct gaat, of dat de wasbeerhond niet per se gefokt hoeft te zijn maar ook dood in het bos kan zijn aangetroffen. Daarnaast zeggen sommigen letterlijk dat ze weten wat voor lijdensweg deze dieren hebben gehad, maar dat het dier het nu toch niet meer voelt en ze geen nep producten willen dragen. Dat is toch wel schokkend om te horen. Om een bepaalde status te kunnen voeren, kiezen deze jong volwassenen bewust voor een product waar zo veel dierenleed aan kleeft”, geeft Sturm aan. De Partij voor de Dieren vindt dat dieren geen modeaccessoires zijn en pleit voor een import- en verkoopverbod van alle soorten dierlijk bont. Zo lang deze verkoop nog doorgaat, wil de partij dat op kledingetiketten duidelijk wordt aangegeven of sprake is van echt bont of nepbont.

Helaas kent de Hoeksche Waard nog veel modezaken die kleding met dierlijk bont in hun assortiment voeren. “Tijdens onze flyeractie wilden we mensen informeren en de mythes over bont de wereld uit helpen. Verder hopen we dat de gemeentes een bontvrij Hoeksche Waard willen stimuleren middels hun beleid. Ook scholen kunnen hier een grote rol in spelen, door te zorgen dat kinderen en jong volwassenen voorlichting krijgen. Hetzelfde geldt voor de ouders. Dieren zijn geen modeaccessoires. Bont is een overbodig en wreed product en mag daardoor nooit hip of statusverhogend zijn. Het enige diervriendelijk bont zit aan een dier dat nog leeft,” aldus Sturm.

Meer informatie is tevens te vinden op www.nietommijnnek.nl .

1 opmerking:

Ans van Ispelen zei

Ja,echt bont is weer in opmars helaas.
Dus,een hele goede actie,dit flyeren.

Groetjes Ans