donderdag 3 oktober 2013

Kinderen plukten fruit in De Peerdegaerdt


Afgelopen woensdag kreeg de jeugd de gelegenheid om op De Peerdegaerdt fruit te plukken. Met hoge ladders gingen zij de bomen in om voornamelijk heerlijke peren te plukken. Vol enthousiasme en onder begeleiding van de ouders begaven de kinderen zich tot op grote hoogtes, om vervolgens het geplukte fruit op soms ludieke wijze beneden te krijgen. De authentieke hoogstamboomgaard van De Peerdegaerdt beschikt nog over Oudhollandse perenrassen, waaronder de Legipont, Maagdenpeer en de Zwijndrechtse wijnpeer. Veel bomen zijn zelfs al bijna 100 jaar oud. Omdat alle perenbomen hoogstambomen zijn, moesten de kinderen dan ook letterlijk ‘de boom in’ om heerlijke, onbespoten hand- én stoofperen te kunnen plukken!

Dit jaar is, in tegenstelling tot vorig jaar, sprake van een goede oogst. Boomgaard expert Frans Jansen begeleidde de plukdag en vertelt “Het enthousiasme van de kinderen blijft elke keer weer fantastisch om te zien. Voorzien van plukinstructies vertrekken ze kordaat de boomgaard in om aan de gang te gaan. Het liefst blijven ze de hele middag plukken. De Peerdegaerdt vindt het belangrijk dat kinderen zien dat je buiten in het groen heel veel leuke dingen kunt doen”. Een deel van de oogst konden de kinderen ter plaatse met een handpers versappen, zodat ze dit overheerlijke Peerdegaerdtse sapje meteen konden drinken. Ook mochten ze een deel van de oogst mee naar huis nemen. Het restant gaat De Peerdegaerdt zelf versappen, tezamen met de rest van de oogst die de komende tijd nog geplukt gaat worden.

Jansen vervolgt: “De juiste mix appels en peren samenstellen, rekening houdend met de verschillende rassen, is elk jaar weer een uitdaging. Zeker niet te onderschatten, omdat het de smaak bepaalt. Het resultaat is een frisse dubbelsap van onbespoten fruit, zonder toevoegingen. Een echte dorstlesser en puur natuur!”

De volgende activiteit die op De Peerdegaerdt zal plaatsvinden is de Nationale Natuurwerkdag op zaterdag 2 november. Iedereen kan die dag werken aan het behoud en herstel van natuur en landschap, zo ook op De Peerdegaerdt. De Natuurwerkdag is eigenlijk een opknapbeurt van het landschap. De meeste activiteiten bestaan uit kleinschalig onderhoudswerk: snoeien, zagen, het knotten van wilgen, snoeien van fruitbomen en het maken van takkenrillen. Meer informatie over de Natuurwerkdag: www.natuurwerkdag.nl.

Geen opmerkingen: