zaterdag 19 oktober 2013

Molendag Hoeksche Waard 2013


Zoals eerder aangekondigd, is wegens groot succes besloten om dit jaar wederom een Molendag Hoeksche Waard te organiseren. Voor de Hoeksche Waard zijn molens in het verleden letterlijk van levensbelang geweest. Mede daarom worden in het prachtige polderlandschap van de Hoeksche Waard de nog resterende 10 korenmolens en 2 poldermolens door hun eigenaren en molenaars gekoesterd.

Alle molens, behalve de molen in Goudswaard, zijn op de 2e Rabo Molendag Hoeksche Waard op 19 oktober van de partij. Molenaars en rondleiders zullen u graag alles vertellen over het beroep van molenaar, de functie en werking van de molen en, voor de echte liefhebbers, ook over de geschiedenis van “hun” molen.


Het publiek kan bij elk van de overige 11 molens zijn “molentocht” beginnen. Bij de eerste molen ontvangt men een stempelkaart en een (niet verplicht te volgen) routekaart met verdere informatie. Als er 5 stempels zijn verzameld kan men bij Peter Pan (recreatiepark Binnenmaas) op vertoon van de stempelkaart een gratis pannenkoek verkrijgen. Ook kan men op vertoon van de stempelkaart tegen korting koffie met gebak verkrijgen bij “Klein Profijt” en De Oude Tol te Oud-Beijerland, het “NLC” te Numansdorp en “De Koffiemolen” naast molen “De Lelie” in Puttershoek. Verder zijn er die dag nog verschillende nevenactiviteiten georganiseerd. Zo zal het museum “Het land van Strijen” een speciale tentoonstelling wijden aan de geschiedenis en het belang van molens in en rond Strijen. Het bakkerijmuseum “De Oude Bakkersschuur” van Jan de Koning in Maasdam zal die dag te bezoeken zijn. Jan zal een demonstratie geven hoe je brood en/of koekjes bakt. Hier kan men ook, van door de molens gemalen tarwe, “Hoeksche Waardse Molenbollen” kopen. In Goudswaard wordt door Arjan van der Hoeven een stoommachine met daaraan gekoppelde elektrische generator en diverse werktuigen gedemonstreerd. En op verschillende korenmolens is natuurlijk “op de wind” gemalen meel te koop.Bij verschillende molens zijn extra activiteiten georganiseerd. Zo zal er bij het “Molencomplex” in Goidschalxoord een imker staan met informatie over zijn vak, wordt er honing fruit, jam en sap verkocht en wordt er gemalen. Bij “Windlust” te Westmaas staat een kaasboer(in) met geitenkaas en andere heerlijkheden. Bij molen “Simonia” in Piershil komt er een menner welke rondritten met paard en wagen door het dorp verzorgt. Naast deze molen zal de winkel met huiselijk antiek en andere leuke snuisterijen geopend zijn en elk kwartier wordt er hout gekloofd met een houtkloofmachine welke door een Fendt tractor van meer dan 35 jaar oud aangedreven wordt.


Verder is het mogelijk om voor max. 40 personen met manage “De Ritselaer” aan de Ritselaarsdijk te Westmaas een toertocht met paard en huifkar langs verschillende molens te maken. Voor meer informatie over deze tocht is een e-mail naar: pjholster@kpnplanet.nl voldoende. Het westelijk deel van de Hoeksche Waard, met een bezoek aan drie molens, kan verkend worden per antieke bus (max. 8 passagiers). De eerste bus zal om ca. 10.45 uur vertrekken vanaf de molen “Simonia” te Piershil. Contact hierover kan gezocht worden met de heer Cees Kooijman via 06-12108588. Op de “Poldersemolen” te Maasdam kunnen sterke vaders kun krachten tonen door met een antieke heistelling palen in de grond te heien t.b.v. een nieuw te maken houthok.

1 opmerking:

Ans van Ispelen zei

Schitterend hè,zo'n molen.
Wij hebben ook een mooie in ons dorp staan.

Ik wens je een fijn weekend
Groetjes Ans