maandag 28 oktober 2013

Zware storm heeft mijn tuin te pakken genomen


De storm heeft mijn tuin grondig te pakken genomen. Ten eerste een vier tot vijf meter hoge berk die rakelings langs mijn huis naar beneden kwam, met zijn kruin mijn voordeur versperde en het dak van het schuurtje flink beschadigde. Natuurlijk mag je dan van geluk spreken dat het huis, het hek en de auto's gespaard zijn gebleven, maar in mijn dierbare tuin is het leed niet te overzien. Hortensia's geknakt evenals een flink aantal bomen en struiken die de berk in zijn val meesleepte en verpletterde. Toen de storm weer was gaan liggen, ben ik helemaal achterin gaan kijken. En ook daar was de klap groot. De hoogstam kersenboom vanaf onder aan de stam gespleten en ligt schuin op het dak van de buurman. Door zijn gewicht, de stam was bijna niet meer te omarmen en ook zo'n vier tot vijf meter hoog, nam in zijn val mijn kleinere appel- en pruimenboom mee. Waren we net bekomen van de vorstschade van vorig jaar, de spaarpot kan in het voorjaar wel weer opnieuw open voor nieuwe aanplant. Het allerergste is geloof ik wel mijn schuurtje waar ik al jaren de er tegenop groeiende hedera keurig in model knip en met aan de zijkant een mooie pergola met daaronder een zitje. Wanneer het dak moet worden vernieuwd, dan moet al de hedera verdwijnen, want ook het dak is er mee begroeid. Weg romantiek!


 Dit zag ik vanmorgen vanuit mijn keukenraam. Rechts van dit raam is de gang met de buitendeur. Het was sluipdoor kruipdoor om vanuit de buitendeur de schade op te kunnen nemen. Alles wat je nu onder die witte stammen ziet liggen, is verpletterd. Dit was mijn hortensiatuin, met er voor een aantal nog opgepot. Ook mijn plantentafel met geraniums aan gort!


Hier heeft men net mijn buitendeur vrijgemaakt en is men bezig om de opgang naar de dijk begaanbaar te maken. De klimhortensia mist nu zijn top en is compleet uit model. De hortensia die er voor staat aan gruzels, de potten links onder de stam gebroken.Dit is de grote kersenboom die vanaf de grond is gespleten. Een gedeelte ligt op de schuur van de buren, een ander gedeelte, links, ligt over de andere fruitbomen waar niets meer van heel is. Als luciferhoutjes afgebroken.De fuitbomen nog in volle glorie, zo zal het dus nooit meer zijn, al zullen we in het voorjaar natuurlijk weer nieuwe aanplanten. De hoogstam kers was al oud en had in het voorjaar duizenden kersen, waar de spreeuwen dankbaar gebruik van maakten, omdat wij er bovenin toch niet bijkonden.


Mijn schuurtje en tuintafel voor de ellende. Het zat dit jaar niet mee, eerste ook al mijn zwarte brigade door de hitte bezweken, diverse struiken door de afgelopen winterkou en dan nu deze herfststorm. Dit is al een foto van vorig jaar, want nu is het gehele schuurtje begroeid boven de deur langs en op het dakje.Voortuin zoals die was. Vlinderstruiken zijn momenteel afgebroken en alle blauwe potten kapot. Jammer dat we nu de winter ingaan. Want mijn handen jeuken om de tuin na het opruimen van al die troep weer in oude luister te herstellen, al zal alles dan wel weer een stuk kleiner zijn. Ik zeg het niet gauw, maar het was vandaag echt een slechte dag!

4 opmerkingen:

fleur zei

Ach Wat een pech marja! Wat jammer van die oude bomen! Ja het geeft ook weer heel veel opruimwerk om alles weer op orde te krijgen.
Wel een geluk dat het niet bovenop je huis is gewaaid!
Bij ons is een heel oude treurwilg erg scheef gaan staan; we moeten hem nu maar zelf omhalen, voordat hij omgaat en andere dingen kapot maakt...tja tis wat zo'n herfststorm! Groetjes Fleur

La Maison zei

Met mijn hand voor mijn mond van schrik kijk ik wat de storm heeft aangericht in jouw tuin. Wat verschrikkelijk, om te huilen gewoon.
Zo jammer van de bomen, de struiken en de planten met potten.
Marja, Marja, wat een ellende, met recht een slechte dag voor je.

Lieve groet
Hermine

Ans van Ispelen zei

Jeetje Marja,wat erg.
Ik weet hoe mooi het allemaal was.
Dat uitzicht vanuit je keuken daar word je ook niet vrolijk van.
Wat erg,zeg.
En ook je schuurtje.
Ik leef met je mee.
De tuin is met zoveel liefde opgebouwd en in een dag weer afgebroken.
Ik kan me heel goed indenken,dat je handen jeuken om zo snel als mogelijk is,alles weer te herstellen.
Het was me het dagje wel gisteren.
De kustgebieden en de waddeneilanden hebben er flink van langs gekregen.
Ik hoop voor jullie,dat de tuin snel weer ontdaan is van de ellende.

Groetjes Ans

Janneke zei

Zo dat is niet mis, jij hebt wel heel veel stormschade in je tuin. Ben vandaag ook al druk bezig geweest met knippen, zagen en opruimen maar het duurt wel even voor alles weggewerkt is.
Groeten, Janneke