maandag 20 januari 2014

Lang leve Blauwe Maandag


Blue Monday, deprimaandag zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn. De verzinner van dit gegeven is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht, tja hoe kom je er op, een wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat deze maandag van de laatste volle week van januari, de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig en weemoedig voelen. Nu is het buiten snotweer, dus er valt wat voor te zeggen. Miezer regen heeft toch iets minder gezelligs dan een vrolijk  zonnetje. Ik denk ook niet dat we onze vrind Arnall serieus moeten nemen. Iemand die roept dat hij op wetenschappelijke basis heeft uitgerekend dat het leukste van een weekendje weg is, als je niet gaat, zit zich blijkbaar grondig te vervelen.Blauwe Maandag kan ook zijn dat je ergens heel kort hebt gewerkt. Met een beetje optimistische fantasie heb je zelf opgezegd en zit je nu heerlijk thuis met een lekker boek op je schoot, en een wijntje op arm lengte naast je, te lezen. Even rond gevraagd waarom Blauwe Maandag zo'n negatieve bijklank heeft gekregen en hoe mijn kennissen dat ervaren. 'Blauwe envelop vanmorgen in de bus', roept er één. 'Alle gekregen boeken- en platenbonnen geconsumeerd en geen geld meer om iets te kopen.' zegt een ander. 'Blauwe kuitlaarzen, die in de uitverkoop waren in mijn maat niet meer te verkrijgen.' Het zijn er maar een paar, maar om daar nu depri van te worden....


Ik bezorgde mezelf gewoon een feestje en zocht de mooiste blauwe foto's bij elkaar die mijn archief rijk is. Met dit als resultaat.Vervolgens ben ik lekker aan het werk gegaan. Heb me voorbereid op de Zentangle tekenlessen, die ik morgen ga geven en verheug me op de ouderen die ik een woensdag een leuke dag ga bezorgen in de Blauwe Kamer van het seniorencentrum De Beijerkorf. Mmmmm, ik heb wel wat met de kleur blauw. Heb me verder bezig gehouden met het scannen van oude foto's voor het boek over Rotterdam Kralingen, dat we binnenkort zullen uitgeven. Vanavond naar de vergadering van de Raad van Toezicht van de Bibliotheken Hoeksche Waard. Kreeg tussendoor ook nog een uitnodiging om volgende maand te exposeren in Nieuw-Beijerland. Geen tijd dus om te simpen, gewoon lekker bezig blijven is mijn devies. Nee, aan mij is zo'n dag echt niet besteed! Voor mij is de eenheid tijd niet in een formule te vangen zoals Arnall ons wil doen geloven, zijn theorie laat mij gewoon blauw, blauw! Lang leven Blauwe Maandag.

3 opmerkingen:

Ans van Ispelen zei

Ja,echt flauwekul die blauwe maandag.
Nooit last gehad van deprigevoelens op deze dag.Wist eerst om eerlijk te zijn niet eens dat het bestond.
Je collages zijn in ieder geval lekker blauw.

Groetjes Ans

La Maison zei

Wat een prachtige blauwe plaatjes heb jij in je archief. Blauw is een kleur die me zeer aanspreekt dus een blauwe maandag zint me wel.
Je hebt leuke dingen in het verschiet Marja dus in gedachten noem ik je Marja de duizendpoot ;-))

Liefs
Hermine

Miriam Ruthsatz zei

Wat een Prachtige kleurencollagies
heeft u weten te maken,het is altijd een lust voor het oog om er naar te kijken.
Ben gewoon jaloers op uw,en zou willen dat ik dat ook kon.
Heel hartelijk dank Marja
dat u al dat moois met ons wilt delen.
Groetjes,
Miriam