woensdag 17 december 2014

Ganzenvlees is geen biologisch streekproduct


Het klinkt heel mooi: 'een biologisch streekproduct', alleen de realiteit is anders. We hebben het over de gans. Een beschermde diersoort en monogaam familiedier dat in ons mooie Hoeksche Waard op primitieve wijze wordt (aan)geschoten en gedood. Niet tientallen, maar duizenden van deze schitterende dieren vinden op afschuwelijke wijze de dood op ons eiland. Akkerbouwpercelen zijn verworden tot killing fields, waar families letterlijk en figuurlijk aan flarden geschoten worden. Biologisch? Dacht het niet. Volgens de agrariërs eten de ganzen namelijk van hun met gif bespoten percelen. Gezond? Vlees van geschoten dieren uit het wild is veelal ongecontroleerd. De Hoeksche Waard viel binnen de regio met de strengste veiligheidsmaatregelen na de uitgebroken vogelgriep afgelopen maand. Een reële kans dat je een stuk besmet vlees aan het eten bent?

Eerlijk? Dat al helemaal niet. Deze bijzondere dieren krijgen geen enkele kans op een eerlijke behandeling. Wie het aandurft om door dit promotiepraatje van een 'biologisch streekproduct' heen te prikken en de realiteit onder ogen wil zien, moet eens op YouTube kijken om zelf te kunnen beoordelen of het eerlijk en diervriendelijk is zoals deze dieren wreed aan hun einde komen. Door het te verkopen als biologisch streekproduct proberen betrokken jagers en agrariërs iets te legitimeren, waar we ons diep voor zouden moeten schamen. Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

quilting Jeannet zei

Goed stukje Marja, je durft weer wel als bekende Hoekse Waardster......Ik ben het helemaal met je eens, wist eerlijk gezegd niet dat dit tot de biologische streekproducten werd gerekend, zal toch niet?Heb je mijn blogje over Heritage gelezen, ook zo lekker Hoekse Waards, maar dan van het goeie soort!

Ans van Ispelen zei

Ja,echt heel erg dit Marja.

Groetjes Ans