zaterdag 6 december 2014

Ratten groeiend probleem of natuurlijk proces?


Gisteren en vandaag viel er in verschillende media te lezen dat we een groeiend ratten probleem hebben. Dat de zwarte rat oprukt en je dit jaar zo goed als blind moet zijn, wil je niet over de bruine ratten struikelen.
Voor dat ik in ga op het “probleem” is belangrijk om te weten waar we het over hebben. De rat is een lid van de familie van ware muizen, en is dus eigenlijk een muis. De leden van deze familie zijn alleseters. Als het om ratten gaat, hebben we twee soorten in Nederland (alle andere dieren die we rat noemen zijn geen familie en planteneters).
De Bruine rat (Rattus norvegicus) ook wel rioolrat genoemd, komt van origine uit noord Azië en is pas in de 18de eeuw in Nederland verschenen. De bruine rat verdrong op veel plaatsen de zwarte rat. Deze bruine rat is een echte waterrat. Hij leeft ook het liefst in de buurt van water, sloten en singels. Ook hij kwam ooit met schepen binnen. De Zwarte rat (Rattus rattus) ook wel scheepsrat genoemd, komt van origine uit zuid Azië en is al in de middeleeuwen naar Nederland gekomen. Deze rat heeft juist een hekel aan water en zit vooral op het droge. Scheepsrat slaat dus veel meer op de manier van koloniseren. Hij voer veel mee met schepen (en doet dat nog steeds).
En dan de toename en overlast. Zonder twijfel staat vast dat dit jaar een goed jaar is voor alle muizen en in het bijzonder voor de opportunisten onder hen (zij die met weinig genoegen nemen). Daaronder vallen dus ook de ratten. Inderdaad is dat te danken aan een extreem zachte winter. Hierdoor stierven er minder ratten. Maar belangrijker is dat de voortplanting doorging. Want de levensverwachting van een gemiddelde rat is maar een maand of 8 à 10. Ook is duidelijk dat een grote hoeveelheid ratten schade en overlast veroorzaakt. Dat is dit jaar dus ook wat vaker merkbaar. Maar of het een probleem is dat de komende jaren toe blijft nemen en oncontroleerbare proporties aan neemt is maar de vraag. Want samen met de ratten namen ook de dieren toe die ze eten. Kerkuilen bijvoorbeeld hadden dit jaar bijna allemaal drie nesten. En ook het aantal meldingen van marterachtigen (Bunzing & Hermelijn) namen toe. De druk op de populatie ratten is dus ook hoger. Er zullen dus jaren zijn met veel en met weinig ratten Dat er een verbod komt op gif is alleen maar mooi. Want behalve dat het ook in het milieu en andere dieren terecht komt, raken de ratten ook steeds vaker resistent. Dan hebben zij er geen last meer van, maar de dieren die hen eten des te meer. En hoe meer predators (ratteneters) des te minder ratten. Of wij dus over een aantal jaar de rattenvanger van Hamelen moeten invliegen?? Ik denk het niet. Het opvolgen van de genoemde adviezen is al een hele verbetering. Geen eten of voer laten slingeren. De eendjes alleen geven wat ze ook echt opeten en dicht onnodige gaten in huizen en andere gebouwen. 

Geen opmerkingen: