donderdag 30 augustus 2012

Visuele wandeling door het rijk der paddestoelen

 Lezing door Huib de Kam op maandag 10 september in Klein Profijt. Tijdens een PowerPoint presentatie wordt een visuele wandeling aangeboden met als decor de schoonheid en veelkleurigheid van paddenstoelen. Vaak zijn ze toch wel een beetje geheimzinnig, ze duiken snel op en zijn ook weer even snel verwenen. En wat te denken van namen als heksenkring, satansboleet, duivelsei en elfenbankje.Ze zijn niet alleen heel mooi maar ook bijzonder nuttig. Paddenstoelen helpen bomen aan voedingsstoffen maar breken ook af als dat nodig is. Je krijgt te zien hoe gevarieerd deze pareltjes van de seizoenen kunnen zijn. Als je een gevonden paddenstoel op naam wilt brengen, waar moet je dan op letten en hoe neem je een duidelijke foto die iets laat zien van zijn kenmerken. Naast wat theorie over de belangrijkste kenmerken van de paddenstoel krijg je enkele van de meest bekende soorten en geslachten te zien. In een beperkte tijd zullen er toch champignons, melk- en gordijnzwammen, amanieten, knotsjes, bekers, russula’s en koralen voorbij trekken. Misschien is dat wel het begin van een niet te stelpen drang om op zoek te gaan naar die juweeltjes die je tot voor kort nog niet eerder zag staan.
Plaats: Bezoekerscentrum Klein Profijt, Zalmpad 11, 3261MD Oud Beijerland. Tijd: Maandagavond 10 september, 20 uur. Kosten: 2 Euro voor leden, 3 Euro voor niet leden van HWL. Aanmelden vooraf niet noodzakelijk. Info: 0186-601638.
Voor wie na deze lezing daadwerkelijk de natuur intrekt om op zoek te gaan naar de magie van de paddestoel wil ik daar nog een kleine aantekening aan toevoegen. Mijn huiskabouter Nisse en zijn lieftallige echtgenote Hildegom laten weten dat zij zich in die periode ook weer intensief bezighouden met het onderwerp. Zij zijn echter alleen zichtbaar voor hen die in de ban zijn van het fenomeen. Nisse laat jullie hartelijk groeten en wenst jullie allen een prettig lezing en wandeling toe. Momenteel heeft hij zijn kleine woning in mijn boekenkast verlaten en is druk bezig met de bramenoogst in mijn tuin. Uiteraard waardeer ik hun hulp zeer.

2 opmerkingen:

La Maison zei

Maken Hildegom en Nisse zelf jam of bramensap? Hopelijk maken ze er geen knoeiboel van in je keuken.
De rood met witte stippen paddestoel vind ik nog altijd het mooist, maar bijzonder zijn ze allemaal.

Lieve groet
Hermine

Ans zei

Dus het lieve kabouterstel is weer ijverig bezig.
Wat een mooie en leuke foto's,Marja.

Groetjes Ans