dinsdag 28 mei 2013

Partij voor de Dieren vraagt gemeente Strijen circussen met wilde dieren te weigeren



Van 23 tot en met 25 mei heeft circus Renz International voorstellingen in de gemeente Strijen gegeven. Acts met onder meer kamelen en olifanten stonden hierbij op het programma. De Partij voor de Dieren heeft door middel van een brief de gemeente opgeroepen zo snel mogelijk een beleid in te stellen waarbij circussen met wilde dieren worden geweerd. Hierbij kan de gemeente vooruitlopen op het voornemen dat is opgenomen in het coalitieakkoord van de VVD en de PvdA.


De Partij voor de Dieren roept gemeenten al langer op een voorkeursbeleid te ontwikkelen om circussen met wilde dieren te weren. Een aantal gemeenten in Nederland voert dit voorkeursbeleid reeds met succes uit. Andere gemeenten zagen geen goede reden om dit beleid te gaan voeren. De Partij voor de Dieren is dan ook verheugd dat in het regeerakkoord tussen VVD en PvdA het voornemen staat het gebruik van wilde dieren in circussen te verbieden. Steeds meer landen in Europa stellen een verbod in op het gebruik van wilde dieren in circussen. ''In een brief aan het College en de Raad vragen wij de gemeente te anticiperen op het voorgenomen beleid van het kabinet door voortaan geen circussen met wilde dieren meer toe te laten,'' zegt Hèlen Sturm woordvoerder van werkgroep Hoeksche Waard van de Partij voor de Dieren. Zolang de landelijke wetgeving er nog niet is, kan dat enkel door het actief uitnodigen van circussen met alleen menselijke acts. De gemeente Heemskerk weigert op deze manier bijvoorbeeld al 6 jaar circussen met wilde dieren op grond van een dergelijk opgestelde beleidsregel. “We hopen dat de gemeente Strijen op deze wijze actief wil uitdragen dat ze dierenwelzijn belangrijk vindt, zeker nu ook de landelijke overheid voorstander van een verbod is'', aldus Sturm.

1 opmerking:

Anoniem zei

Daarom bezoek ik ook het circus niet,ik hoop dat het ooit stopt,weet je waar ik wel van baal,ze horen in het wild thuis,maar daar worden ze op grote schaal afgeslacht door stropers,wat is de mens eigenlijk erg he,fijne avond,lieve groet Musje.