woensdag 30 oktober 2013

Een weekje thuiswerken, relaxen en van de herfst genieten....


Hoewel ik het de laatste tijd erg druk heb met mijn werk voor Welzijn Hoeksche Waard in het seniorencentrum De Beijerkorf in Oud-Beijerland is er toch ook nog wel een momentje van bezinning om te genieten van de herfst in mijn omgeving. Om het voor mezelf overzichtelijk te houden, hebben ik De Beijerkorf in drie gedeelten op gedeeld en me bedacht dat ik voor elke ruimte activiteiten moet opstarten. In het algemeen heb ik nu het project fiets- en wandelmaatjes opgezet, waarbij mensen die zich hier voor hebben opgegeven elkaar kunnen benaderen om te gaan fietsen of wandelen. Het startpunt is dan veelal De Beijerkorf. Vandaaruit kan men onder het genot van een kopje koffie besluiten waar heen de tocht zal gaan. Heel succesvol is de maandelijkse koffieochtend 'Een bakkie met herinnering', waarbij de mooiste herinneringen over tafel gaan die ik daarna opsla in de computer en waar we, mijn koffieklantjes en ik na verloop van tijd een leuk boekwerkje van gaan maken. Het manuscript bestaat nu al uit hele mooie en leuke herinneringen, waarbij ook vaak een foto als leidraad dient.  Daarnaast heb ik inmiddels een complete leeskring voor elkaar en gaan mijn gedachte al uit naar een tweede, dus wie zin heeft meld je aan bij de Beijerkorf of bij mij. Daarnaast heb ik voor de Crea-ruimte een aantal heel leuke workshops, waaronder het ouderwetse koekvergulden, en een cursusstempelen geregeld. Ik kom daar later in een apart blog nog op terug. Momenteel ben ik bezig met de zogenoemde Blauwe Kamer, die zijn naam dankt aan de gezellige met veel blauw gestoffeerde kamer, en die bestemd is voor de wat kwetsbare ouderen. Ik heb een leuke dag georganiseerd waarbij mijn bezoekers die dag verwend zullen worden met o.a. een lekkere lunch, een zentangle les en een boeklezing. Natuurlijk met een kopje koffie met iets lekkers. Zelfs vervoer wordt geregeld door onze vrijwillige chauffeurs. Hoe leuk kan het leven zijn!


Voor mezelf heb ik nu even een weekje werken thuis ingelast, want al dat georganiseer brengt een hoop administratieve zaken met zich mee. Na mijn tuinramp heb ik besloten om maar gewoon even van de herfst te genieten. Waarschijnlijk worden de bomen, die nu met de hand al van de takken zijn ontdaan met een levensgrote kraan van Takel Tuk uit de tuin gehesen en op de dijk gelegd, waar ze dan in plakjes en mootjes zullen worden afgevoerd. Daarna ga ik mijn tuin grondig bekijken en zonodig weer in model snoeien, al krijg ik bij het zien van alle schade pukkels en rode vlekken.

Van schilderen en schrijven komt momenteel niet zoveel, omdat de Beijerkorf nu even voor gaat en in november in De Gravin, het andere culturele centrum voor 55+ de zentangle lessen beginnen. Na een workshop geef ik daar nu een cursus van vier lessen. In de maand november geef ik ook een kindercursus bij de brede school in Strijen. Dus ik zit even niet zonder werk zullen we maar zeggen. Voor de ontspanning ga ik zeker nog één keer in de week met zus Karin in Rotterdam op stap en 's avonds naar de film. Ook mijn lunchuitjes met vriendin Gerda van Wageningen vinden nog steeds plaats. Vrijdag samen met haar naar Brabant om te lunchen en een museum voor moderne kunst te bezoeken.

Terwijl bulken we ook weer van het werk binnen de uitgeverij. Het boek over Rotterdam het oude Noorden vindt gretig aftrek en deze week komt het volgende boek alweer uit over de RTM Stoomtram en al zijn stationnetjes. Direct daarna verschijnt het boek over Oude Tonge waar vooral de Watersnoodsramp waarmee het dorp ooit zo hard werd getroffen een belangrijk item is. Maar vooral ook hoe het dorp zich na de ramp ontplooide, hoe de inwoners de rommel ruimde en het dorp weer opbouwde. Kortom, echtgenoot en ik hebben de taken altijd keurig verdeeld. Ik de tekst van het manuscript, hij de layout van het boek, vervolgens scan ik de meer dan 200 oude foto's en repareer hier en daar wat aan de beelden. Ik fotografeer voor de omslag en zoek daarvoor uit een serie de meest geslaagde uit. Na de drukproeven en het drukken gaat het hele spul naar de binder en dan verschijnt de grote vrachtwagen bij onze boekenloods. Dan kan het verkoopwerk beginnen, een taak van echtgenoot. Brieven naar de boekhandels, administratie en het inpakken van de bestellingen. Voor mij geldt het werk van de PR, een uitreiking voorbereiden, persberichten, persfoto's en persexemplaren versturen.

Kijk en dan is het o zo lekker om effe lekker te genieten van ons concert in De Doelen en ons etentje met vrienden, de lunch met de redactie van Wegwijs het tijdschrift waar ik in de redactie zit, een lunch met vriendin Gerda, dagje uit met zus Karin en 's avonds gewoon even lekker onderuit bij de open haard met een boek. Wanneer de drukte voorbij is, ga ik weer schilderen, want ik ben gevraagd om in het voorjaar met een nieuwe serie schilderijen in het Nationaal Landschap Centrum te exposeren. Gaat goed komen. Verder, als we even tijd hebben, duik ik met Sija Spruit uit Heinenoord het Streekmuseum in om ons te verdiepen in het leven van de voomalige bewoonsters van het Hof van Assendelft, Sara Louisa du Faget van Assendelft. In het hof is nu het streekmuseum gevestigd. Samen pluizen we de archieven uit om de baronesse tot leven te wekken. Dat lukt ons overigens aardig, hetgeen ooit nog wel eens tot een mooie tentoonstelling in het Streekmuseum zal leiden wanneer we ons werk bij de conservator Belle v.d. Berg zullen neerleggen.

Hopelijk heb ik met dit blogje een beetje een excuus aangevoerd waarom ik niet zoveel bezoekjes meer afleg bij jullie, mijn lieve bloggers. Ik vraag even jullie geduld, want ooit gaat het er zeker weer van komen. Ben vaak al trots dat ik de tijd gevonden heb om weer wat op mijn blog te zetten en om mijn trouwe volgers op de hoogte te houden van mijn wel en wee, maar jullie zijn niet uit mijn hoofd en zeker niet uit mijn hart!

Natuurwerkdag op Landgoed De Peerdegaerdt


Landgoed De Peerdegaerdt doet net als vorig jaar op de eerste zaterdag van november mee aan de Natuurwerkdag, een van de grootste vrijwilligersacties van Nederland georganiseerd door Landschapsbeheer Nederland. Op meer dan 400 locaties door heel Nederland kan jong en oud als vrijwilliger onder andere bomen zagen, houtwallen afzetten en wilgen knotten. Het is eigenlijk een opknapbeurt van het landschap. Op deze dertiende Natuurwerkdag kan iedereen onder het motto 'Leef je uit' aan de slag. Niet alleen het landschap knapt ervan op: ook (bedreigde) plant- en diersoorten kunnen weer vooruit. ‘Stichting Landgoed de Peerdegaerdt is net als vorig jaar weer van de partij met de volgende activiteiten: fruitbomen snoeien, bomen knotten, aanleggen van takkenrillen, hakhoutbos snoeien en het herstellen van borders.

Hèlen Sturm van De Peerdegaerdt vertelt enthousiast “voor De Peerdegaerdt is de Natuurwerkdag een goede gelegenheid om met een grote groep mensen extra werk te verzetten. De vaste medewerkers en vrijwilligers komen hier normaal niet aan toe. Ook komen nieuwe mensen in contact met De Peerdegaerdt. We hopen natuurlijk dat we deze mensen een mooie beleving kunnen geven en dat ze zo positief zijn dat ze vaker een dagje vrijwilligerswerk willen doen”. In dat kader is het leuk om te zien dat Scoutinggroep Andriessen zich weer heeft aangemeld, na eerder deelgenomen te hebben in 2011. Tijdens de Natuurwerkdag kan de jeugd ook op De Peerdegaerdt terecht voor hun maatschappelijke stage. Het landschap kan niet zonder vrijwilligers. Per jaar werken vrijwilligers bijna een miljoen uur aan behoud, beheer en ontwikkeling. Maar hun waarde laat zich niet alleen in geld en uren uitdrukken. Vrijwilligerswerk heeft ook een sociale component, het draagt bij aan de betrokkenheid en zorgt voor draagvlak. Daarnaast verbetert het de toegankelijkheid en recreatieve waarde van het landschap.

Zaterdag 2 november start de Natuurwerkdag op De Peerdegaerdt in Strijen om tien uur ’s ochtends met koffie en thee, waarna een korte uitleg gegeven wordt over de geschiedenis van de Peerdegaerdt. Vervolgens komen de werkzaamheden die die dag uitgevoerd kunnen worden aan bod. Frans Jansen, een expert op het gebied van hoogstamboomgaarden en landschapsbeheer, neemt op zijn altijd enthousiaste en deskundige wijze een groot deel van de begeleiding voor zijn rekening. Dit jaar kunnen de deelnemers ook uilenballen pluizen. Dick van Houwelingen van de vogelwerkgroep Hoeksche Waard begeleidt dit gedeelte. Ook verzorgt De Peerdegaerdt voor alle deelnemers tijdens de lunch een heerlijke soep, zodat iedereen weer energiek verder kan met het middagprogramma. Met het Peerdegaerdts dubbelsapje zal rond vier uur ’s middags het programma afgesloten worden.

Ook enthousiast geworden om mee te doen op De Peerdegaerdt? Meld je dan aan via www.natuurwerkdag.nl, of stuur een mailtje naar info@peerdegaerdt.nl.

Theatercollectief speelt 'De Ramp'


Het Theatercollectief Hoeksche Waard speelt van 9 tot 17 november 2013 de voorstelling ‘De Ramp’ in het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk. De voorstelling staat geheel in het teken van de 60-jarige herdenking van de watersnoodramp in 1953. Het Theatercollectief en het Watersnoodmuseum zijn van mening dat het herdenken van deze gebeurtenis van essentieel belang is. De Ramp van 1953 veroorzaakte, behalve het enorme verlies aan mensenlevens, grote schade aan de veestapel, gebouwen en infrastructuur. Nog steeds laat deze gebeurtenis sporen na. Uiteraard bij de mensen die de watersnoodramp bewust hebben meegemaakt, maar ook in de generaties hierna. ‘Het is 1952. Jacob is 25 en heeft het geluk gehad een baan te krijgen bij het Waterschap als machinist. Bij het gemaal waar hij wordt gestationeerd behoort een huis, niet groot maar toch. Hij voelt zich een zondagskind. Nu kan hij trouwen met zijn Neel. Hij kan zijn geluk niet op. Dan wordt het 1 februari 1953. Het is springvloed en de noordwester beukt als nooit tevoren. De dijken houden het niet meer. Jacob doet met de andere mannen uit zijn dorp wat hij kan. Deze ramp zal een grote impact hebben op de rest van zijn leven en dat van zijn dierbaren.

Het is nu 1986. Jacob is nog steeds werkzaam als machinist bij het Waterschap. Jacob en Neel hebben een zoon, Wim, die getrouwd is met Ria, de dochter van Wout, de dijkgraaf. De Oosterscheldekering is gerealiseerd en iedereen kan weer rustig slapen. Zo lijkt het. Het trauma van 1953 werkt echter nog steeds door in dit gezin. Met name in het leven van Jacob. Alle personages doen, op hun manier, pogingen om Jacob daarin te helpen. Niets lijkt nog een positieve wending te kunnen geven aan zijn leven. Toch is er hoop...’

De doelstelling van deze productie is de intieme verslaggeving van een universeel thema: het trauma als gevolg van een ramp en het onvermogen om daarover te praten. De theatervoorstelling ‘De Ramp’ is een op waarheid berust verhaal van een gezin op één van de Zeeuwse eilanden. De kern van het verhaal zit hem in de impact die een dergelijke gebeurtenis heeft op een gezin en de sporen die dit nalaat. De voorstelling is een intiem en aangrijpend klank-, zang-, licht- en theaterspel, geschreven en geregisseerd door het Theatercollectief. ‘De Ramp’ wordt gespeeld door vijf acteurs die in samenstelling zullen wisselen. De locatie het Watersnoodmuseum biedt alle facetten die deze intieme voorstelling nodig heeft; de plek is van grote waarde voor de herinnering aan deze desastreuze nacht. Er wordt gespeeld in een minimaal decor, zodat de kern van het verhaal op de voorgrond staat; beeld, licht en geluid zijn bovendien belangrijke facetten van dit herdenkingstheater. Het Watersnoodmuseum gaat uit van maximaal 60 bezoekers per keer, zodat de intimiteit van de voorstelling gewaarborgd blijft.

‘De Ramp’ wordt gespeeld in het Watersnoodmuseum. Adres: Weg van de Buitenlandse Pers 5, 4305 RJ te Ouwerkerk. De voorstellingsdata zijn 9, 10, 16 en 17 november 2013. De voorstelling start om 13:30 uur en om 16:00 uur, in totaal wordt ‘De Ramp’ acht keer ten tonele gebracht. De voorstelling duur ongeveer 60 minuten en heeft geen pauze. De kosten voor één toegangskaart bedragen 12,50 euro, inclusief museumbezoek en een kopje thee of koffie. Kaarten zijn vanaf nu te reserveren via info@watersnoodmuseum of via telefoonnummer: 0111-644382. Reserveren is aan te raden gezien het maximaal aantal bezoekersplaatsen. Mis deze prachtige en aangrijpende voorstelling niet, het is absoluut de moeite waard!

Wandelexcursie naar Vogelstrektelpost


Op zaterdag 2 november organiseren gidsen van Hoekschewaards Landschap een wandelexcursie naar de Vogeltrektelpost in het buitengebied van Strijensas. Zij nemen je mee door en langs weilanden, waarbij je kunt genieten van het mooie landschap van de Hoeksche Waard, naar een plek die normaliter niet toegankelijk is voor het publiek. We bezoeken een aantal ervaren vogeltellers, die je kunnen vertellen wat er zoal aan trekvogels voorbij komt. Start: om 8.00 uur, duur van de excursie: ongeveer 2 uur. Vertrekpunt: vanaf de derde parkeerplaats aan de Buitendijk, achter boerderij de Alberthoeve, bij het trekpontje naar de Esscheplaat. Kosten: € 2,- voor leden HWL, € 3,- voor niet-leden. Kinderen t/m 12 jaar € 1,-. Gidsen: Ron Baggerman, Evelien Brouwer en Ronald Dorst. Tip: zorg voor stevig schoeisel en een verrekijker !

maandag 28 oktober 2013

Zware storm heeft mijn tuin te pakken genomen


De storm heeft mijn tuin grondig te pakken genomen. Ten eerste een vier tot vijf meter hoge berk die rakelings langs mijn huis naar beneden kwam, met zijn kruin mijn voordeur versperde en het dak van het schuurtje flink beschadigde. Natuurlijk mag je dan van geluk spreken dat het huis, het hek en de auto's gespaard zijn gebleven, maar in mijn dierbare tuin is het leed niet te overzien. Hortensia's geknakt evenals een flink aantal bomen en struiken die de berk in zijn val meesleepte en verpletterde. Toen de storm weer was gaan liggen, ben ik helemaal achterin gaan kijken. En ook daar was de klap groot. De hoogstam kersenboom vanaf onder aan de stam gespleten en ligt schuin op het dak van de buurman. Door zijn gewicht, de stam was bijna niet meer te omarmen en ook zo'n vier tot vijf meter hoog, nam in zijn val mijn kleinere appel- en pruimenboom mee. Waren we net bekomen van de vorstschade van vorig jaar, de spaarpot kan in het voorjaar wel weer opnieuw open voor nieuwe aanplant. Het allerergste is geloof ik wel mijn schuurtje waar ik al jaren de er tegenop groeiende hedera keurig in model knip en met aan de zijkant een mooie pergola met daaronder een zitje. Wanneer het dak moet worden vernieuwd, dan moet al de hedera verdwijnen, want ook het dak is er mee begroeid. Weg romantiek!


 Dit zag ik vanmorgen vanuit mijn keukenraam. Rechts van dit raam is de gang met de buitendeur. Het was sluipdoor kruipdoor om vanuit de buitendeur de schade op te kunnen nemen. Alles wat je nu onder die witte stammen ziet liggen, is verpletterd. Dit was mijn hortensiatuin, met er voor een aantal nog opgepot. Ook mijn plantentafel met geraniums aan gort!


Hier heeft men net mijn buitendeur vrijgemaakt en is men bezig om de opgang naar de dijk begaanbaar te maken. De klimhortensia mist nu zijn top en is compleet uit model. De hortensia die er voor staat aan gruzels, de potten links onder de stam gebroken.



Dit is de grote kersenboom die vanaf de grond is gespleten. Een gedeelte ligt op de schuur van de buren, een ander gedeelte, links, ligt over de andere fruitbomen waar niets meer van heel is. Als luciferhoutjes afgebroken.



De fuitbomen nog in volle glorie, zo zal het dus nooit meer zijn, al zullen we in het voorjaar natuurlijk weer nieuwe aanplanten. De hoogstam kers was al oud en had in het voorjaar duizenden kersen, waar de spreeuwen dankbaar gebruik van maakten, omdat wij er bovenin toch niet bijkonden.


Mijn schuurtje en tuintafel voor de ellende. Het zat dit jaar niet mee, eerste ook al mijn zwarte brigade door de hitte bezweken, diverse struiken door de afgelopen winterkou en dan nu deze herfststorm. Dit is al een foto van vorig jaar, want nu is het gehele schuurtje begroeid boven de deur langs en op het dakje.



Voortuin zoals die was. Vlinderstruiken zijn momenteel afgebroken en alle blauwe potten kapot. Jammer dat we nu de winter ingaan. Want mijn handen jeuken om de tuin na het opruimen van al die troep weer in oude luister te herstellen, al zal alles dan wel weer een stuk kleiner zijn. Ik zeg het niet gauw, maar het was vandaag echt een slechte dag!

maandag 21 oktober 2013

Natuurlijke berm geeft energie


 Dit is de titel van het rapport, dat de werkgroep C-factor van HWL heeft samengesteld vanuit de zorg dat steeds meer bloemrijk grasland verdwijnt. Het gevolg is niet alleen een veel minder mooi aanzien, maar erger nog het betekent vooral een verder verlies van biodiversiteit.
Doelstelling van de werkgroep is:
• Een biodiversiteit gericht beheer van de groenblauwe dooradering.
• Een bijdrage leveren aan de nuttige toepassing van koolstof die is vastgelegd in het plantenmateriaal.

In de Hoeksche Waard wordt 224 ha aan dijktaluds en bermen door HWL ecologisch beheerd. Het totaal aantal hectares zonder productie functie is meer dan duizend. Er is een enorme winst te behalen als het op biodiversiteit gerichte beheer fors wordt uitgebreid. Door gewijzigd maaibeleid en het afvoeren van maaisel zal verschraling van de grond plaatsvinden, hetgeen de biodiversiteit ten goede komt. Afval wordt grondstof als het maaisel wordt ingezet voor bemesting en biobrandstof. Het rapport is op te vragen via milieu@hwl.nl en binnenkort af te halen in Klein Profijt (Oud-Beijerland) en het Nationaal landschap centrum (NLC) (Numansdorp). Je kunt het ook downloaden van de website: www.HWL.nl Zie onder documenten.

Braakbal pluizen


Op woensdag 23 oktober (in de herfstvakantie) is er weer de mogelijkheid om onder begeleiding van vrijwilligers van HWL braakballen te pluizen. Dit kan tussen 13:00 & 16:00 uur. Het uitzoeken van een braakbal is altijd weer een verrassing. Wat heeft de uil als diner of als tussendoortje weten te vangen. Was het een woelmuis of toch een spitsmuis. Nadat je geplozen hebt kun je dat onder de microscoop uit zoeken en ga je als echte muizenkenner de deur uit. Aanmelden hoeft niet, maar bij grote belangstelling kan er een wachttijd zijn. De vrijwilligers zullen hun best doen om alle kinderen (en volwassenen) zo goed mogelijk te helpen. Kosten voor deze activiteit zijn € 5,- (incl. pluisdiploma, iets te drinken en iets te snoepen). De locatie waar het plaatsvind is NBC Klein Profijt aan het Zalmpad 11 in Oud - Beijerland.

Gevraagd Plukkers


Aan de Gatsedijk nr. 31 in Maasdam is een prachtige oude boomgaard die eigendom is van Dhr. Noordermeer. Er staan zo’n 250 bomen van wel 20 verschillende oude appel rassen! Dhr. Noordermeer is 83 jaar en plukt zelf niet meer. Een buurman doet dat voor hem. Het HWL wil hem helpen zodat zijn boomgaard in goede staat blijft. In ruil daarvoor zal het HWL het valfruit van goede kwaliteit en een deel van pluk gebruiken om sap te maken. HWL doet een beroep op vrijwilligers om van maandag 21 oktober t/m vrijdag 25 oktober te helpen bij het plukken en rapen van het fruit. De bomen zijn makkelijker te plukken dan aan de Ritselaarsdijk. Op zaterdag de 26e komt de pers. Deze staat dan bij boer Stoffel aan de Ritselaarsdijk. Het fruit zal daar dus naartoe worden vervoerd. Voor ladders, plukstokken, kisten enz. enz. wordt gezorgd, maar heb je eigen materiaal, breng dat dan mee. Genieten van deze mooie omgeving?! Kom dan een paar uurtjes, ochtend / middag, dagen helpen! Het is fijn als we ongeveer weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen. Laat even weten wanneer je denkt te komen via g.cage@planet.nl of 078 – 674 3260.

Expositie Verstilde Natuur in Nationaal Landschap Centrum


Vanaf 4 oktober is er een nieuwe expositie te bezichtigen in het NLC. Marion Zondervan exposeert een serie olieverf schilderijen met als thema “Verstilde natuur”. De expositie toont knotwilgen en ammonieten. De serie knotwilgen is ontstaan tussen januari en april 2013 met als inspiratiebron het winterse landschap van de Hoeksche Waard. In dit jaargetijde is er een mooi contrast tussen de kracht van de knotwilgen en de rustende akkers. De schilderijen hebben een verstilde atmosfeer waarbinnen de knotwilg steeds in een andere vorm verschijnt. Soms alleen maar als een luchtspiegeling of een abstracte vorm.

De ammonieten zijn in 2011 gemaakt. Als je een fossiele ammoniet open maakt zie je een prachtige schelp, waarin je het uitgestorven leven van 100 miljoen jaar geleden terug ziet. Bij de schilderijen is het omgekeerde proces gevolgd en zijn de gekleurde schelpen als basis gebruikt en met een laag verf bedekt. Hierdoor krijgen de schelpen een mysterieuze uitstraling.

Marion Zondervan (1957, Den Haag) woont sinds 2002 in de Hoeksche Waard en is in datzelfde jaar begonnen met tekenen en schilderen. Ze heeft haar basisopleiding gekregen bij Ans van de Burgt, sinds 2009 volgt ze schilderlessen bij Richard Brouwer. In het voorjaar en in de zomer is ze actief in de Vlinder en Libellen Werkgroep van het Hoekschewaards Landschap, de andere helft van het jaar schildert ze in de Openateliers in Rotterdam.

Beleef de duisternis tijdens de Nacht van de Nacht


Luisteren naar een nachtconcert, meedoen aan een cursus nachtfotografie, dineren in het donker of varen over een duistere rivier. Tijdens de Nacht van de Nacht op 26 oktober kun je op meer dan 300 plaatsen genieten van een donkere nacht. Ook doven vele gemeenten en bedrijven onnodige verlichting en laten bekende landmarks de lampen uit. Waar is het nog donker? Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld en wordt elk jaar drie tot zes procent lichter. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden. Hierdoor wordt het zien van een prachtige sterrenhemel steeds zeldzamer en raakt het ritme van mensen en (nacht-)dieren verstoord. Met de Nacht van de Nacht vragen de Natuur- en Milieufederaties aandacht voor de gevolgen van lichtvervuiling en het belang van een donkere nacht. Tijdens de Nacht van de Nacht worden door het hele land activiteiten georganiseerd waarbij je de duisternis kunt ervaren. Een overzicht van alle duistere activiteiten vindt je op de website www.nachtvandenacht.nl. Hieronder enkele activiteiten er uit gelicht.

Vaar mee over de Waal en ervaar de schoonheid van de nacht op het water. Met de Nijmeegse pannenkoekenboot vaar je langs de Ooijpolder waar de nacht nog mooi donker is. Bij Nijmegen zie je vanaf het water de gevolgen van licht in en boven de stad. Tijdens de vaartocht vertelt journalist Rob Jaspers over het heden en verleden van de Waal en spreekt hij met deskundigen over lichtvervuiling en het belang van de duisternis.

Is het kip? Of toch vis? In Gasselte kun je ervaren hoe eten smaakt als het zicht wordt ontnomen en ander zintuigen het overnemen. Volg de kaarsen en laat je verrassen door een drie gangen diner bij camping de Lente van Drenthe. Een bijzondere culinaire ervaring!

Welke gevolgen heeft kunstlicht voor de flora en fauna in Nederland? Hoe nemen dieren verlichting waar? Welke invloed heeft verlichting op het gedrag van vleermuizen en vogels? En wat zijn de lange termijn effecten op de ecosystemen? Je hoort het in Den Haag tijdens de lezing van Dr. Ir. Kamiel Spoelstra, postdoc onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).

zaterdag 19 oktober 2013

Vogels kijken tijdens vaartocht over Haringvliet en Hollands Diep


Staatsbosbeheer organiseert in de herfst van 2013 weer een vaartocht. De vaartocht vindt plaats op zaterdag 26 oktober 2013 en heeft als bestemming het Haringvliet - Hollands Diep. In de herfst is het Haringvliet – Hollands Diep bijzonder vogelrijk. De eerste wintergasten zijn gearriveerd en er is ook nog doortrek van vogels, die zuidelijker in Europa of in Afrika overwinteren. Je kunt de vogels uitgebreid bekijken tijdens een vaarexcursies met een comfortabele rondvaartboot. De boottocht voert langs platen, slikken en grasgorzen die Staatsbosbeheer beheert en natuurlijk is ook de boswachter aan boord. Hij vertelt over de vogels en over de nieuwe natuurgebieden die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd. Ook het Kierbesluit voor de sluizen in de Haringvlietdam komt ter sprake. Met een beetje geluk zien we een zeearend, een slechtvalk of een havik. En natuurlijk heel veel watervogels. Als je van de natuur houdt en graag buiten bent mag je deze vaartocht niet missen! De rondvaartboot “De Zilvermeeuw” vertrekt om 10.00 uur uit de haven van Lage Zwaluwe. De boot is om 16.00 uur weer terug in Lage Zwaluwe. De rondvaartboot heeft een kleine keuken en een bar aan boord. Belangstellenden voor deelname aan de vaartocht van 26 oktober 2013 kunnen zich telefonisch aanmelden bij het Toeristen- en Arrangementenbureau in Willemstad, tel: 0168-476055. Deelname kost € 25.- per persoon. Een lunchpakket + kopje koffie of thee kost € 9.-. Aanbevolen wordt water- en winddichte kleding aan te trekken en een verrekijker mee te nemen. De tocht is geschikt voor rolstoelgebruikers. Nadere informatie voor redactie: Staatsbosbeheer, Wicher Pen, Veerweg 1C, 3281LX Numansdorp. Tel: 0186-658284 / Mobiel: 06-22452781 / Mail: w.pen@staatsbosbeheer.nl

Molendag Hoeksche Waard 2013


Zoals eerder aangekondigd, is wegens groot succes besloten om dit jaar wederom een Molendag Hoeksche Waard te organiseren. Voor de Hoeksche Waard zijn molens in het verleden letterlijk van levensbelang geweest. Mede daarom worden in het prachtige polderlandschap van de Hoeksche Waard de nog resterende 10 korenmolens en 2 poldermolens door hun eigenaren en molenaars gekoesterd.

Alle molens, behalve de molen in Goudswaard, zijn op de 2e Rabo Molendag Hoeksche Waard op 19 oktober van de partij. Molenaars en rondleiders zullen u graag alles vertellen over het beroep van molenaar, de functie en werking van de molen en, voor de echte liefhebbers, ook over de geschiedenis van “hun” molen.


Het publiek kan bij elk van de overige 11 molens zijn “molentocht” beginnen. Bij de eerste molen ontvangt men een stempelkaart en een (niet verplicht te volgen) routekaart met verdere informatie. Als er 5 stempels zijn verzameld kan men bij Peter Pan (recreatiepark Binnenmaas) op vertoon van de stempelkaart een gratis pannenkoek verkrijgen. Ook kan men op vertoon van de stempelkaart tegen korting koffie met gebak verkrijgen bij “Klein Profijt” en De Oude Tol te Oud-Beijerland, het “NLC” te Numansdorp en “De Koffiemolen” naast molen “De Lelie” in Puttershoek. Verder zijn er die dag nog verschillende nevenactiviteiten georganiseerd. Zo zal het museum “Het land van Strijen” een speciale tentoonstelling wijden aan de geschiedenis en het belang van molens in en rond Strijen. Het bakkerijmuseum “De Oude Bakkersschuur” van Jan de Koning in Maasdam zal die dag te bezoeken zijn. Jan zal een demonstratie geven hoe je brood en/of koekjes bakt. Hier kan men ook, van door de molens gemalen tarwe, “Hoeksche Waardse Molenbollen” kopen. In Goudswaard wordt door Arjan van der Hoeven een stoommachine met daaraan gekoppelde elektrische generator en diverse werktuigen gedemonstreerd. En op verschillende korenmolens is natuurlijk “op de wind” gemalen meel te koop.



Bij verschillende molens zijn extra activiteiten georganiseerd. Zo zal er bij het “Molencomplex” in Goidschalxoord een imker staan met informatie over zijn vak, wordt er honing fruit, jam en sap verkocht en wordt er gemalen. Bij “Windlust” te Westmaas staat een kaasboer(in) met geitenkaas en andere heerlijkheden. Bij molen “Simonia” in Piershil komt er een menner welke rondritten met paard en wagen door het dorp verzorgt. Naast deze molen zal de winkel met huiselijk antiek en andere leuke snuisterijen geopend zijn en elk kwartier wordt er hout gekloofd met een houtkloofmachine welke door een Fendt tractor van meer dan 35 jaar oud aangedreven wordt.


Verder is het mogelijk om voor max. 40 personen met manage “De Ritselaer” aan de Ritselaarsdijk te Westmaas een toertocht met paard en huifkar langs verschillende molens te maken. Voor meer informatie over deze tocht is een e-mail naar: pjholster@kpnplanet.nl voldoende. Het westelijk deel van de Hoeksche Waard, met een bezoek aan drie molens, kan verkend worden per antieke bus (max. 8 passagiers). De eerste bus zal om ca. 10.45 uur vertrekken vanaf de molen “Simonia” te Piershil. Contact hierover kan gezocht worden met de heer Cees Kooijman via 06-12108588. Op de “Poldersemolen” te Maasdam kunnen sterke vaders kun krachten tonen door met een antieke heistelling palen in de grond te heien t.b.v. een nieuw te maken houthok.

woensdag 9 oktober 2013

Herfst onderwerp van expositie


De Werkgroep Natuurfotografie HWL exposeert in ‘Huys te Hoecke’ haar vijfde fototentoonstelling. De foto’s zijn te bekijken van dinsdag 15 oktober tot en met zondag 15 december 2013 aan Zomerplein 15 in Puttershoek. Herfst is het onderwerp van onze expositie. De natuur gaat in ruste, de dagen worden korter en de nachten langer. De boeren doen het laatste werk voor de winter begint.


Regen en wind geven spectaculaire wolkenluchten in het landschap. Kastanjes en mooi verkleurde herfstblaadjes vallen op de grond. In het bos ruikt het heerlijk naar herfst en de paddenstoelen komen massaal te voorschijn.


Wie aan de herfst denkt, denkt aan paddenstoelen. Ze zijn er in allerlei maten, vormen en kleuren. Soms duidelijk herkenbaar, soms heel lastig op naam te brengen. Paddenstoelen kun je vinden op levend of dood hout en op de grond. Ze ruimen het dode materiaal op en zijn een onmisbare schakel in de kringloop van de natuur.

De Werkgroep Natuurfotografie HWL is een jonge en zeer enthousiaste werkgroep van HWL. We zijn in mei 2010 begonnen met een paar geïnteresseerden en op dit moment is het maximum van 20 leden bereikt. We combineren onze hobby fotografie met onze interesse in de natuur. Je kunt onze foto’s bekijken op www.hwlfoto.nl.

De Vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL) zet zich al veertig jaar in voor behoud, bescherming, beheer en ontwikkeling van natuur en landschap in de Hoeksche Waard. De veertig werkgroepen, die binnen HWL actief zijn, dragen elk op hun eigen manier hier aan bij. Meer informatie vind je  op www.hwl.nl. Fotografie: de bovenste twee foto's zijn van Ger M. Kortenbach, de derde foto is van Gebko Hahn.

zondag 6 oktober 2013

Tweede show 'Tussen de Rafels' van Jeanette van Leenen


Van haar vorige show, notabene haar debuut, hebben we ontzettend genoten. Daarom kan ik iedereen die hier op het eiland woont en deze blog volgt, aanraden naar deze tweede show te gaan kijken. Jeanette van Leenen is echt een bijzonder mens. Werkte vroeger in de zorg, maakt prachtige knipkunst en werkt nu voor zichzelf als therapeute en doet aan counselling en coaching. Won met haar gedichten een prijs en durfde zomaar twee avonden voor een volle zaal haar zelf geschreven eerste one womanshow te brengen. Je kunt kaarten aan de zaal verkrijgen, maar als het gaat zoals het vorige keer ging dan raad ik jullie aan om te reserveren info@knipkunstjeanne.nl   

Flyeren tegen bont in de Hoeksche Waard



De Partij voor de Dieren werkgroep Hoeksche Waard heeft in het kader van dierendag in het centrum van Oud-Beijerland flyers uitgedeeld om het winkelend publiek te informeren over het gebruik van dierlijk bont in kleding. Tijdens deze actie raakten zij in gesprek met voorbijgangers en kregen veel mythes over bont te horen.

“De laatste jaren is bont weer helemaal terug in het modebeeld”, vertelt Hèlen Sturm, woordvoerder van de Partij voor de Dieren Hoeksche Waard. “Veel modemerken verwerken echt bont in hun kleding. Doordat een verplicht etiket ontbreekt, denken mensen dat het om nepbont gaat. De consument wordt compleet misleid”. Dit terwijl de fok en handel in pelsdieren voor de bontproductie ongekende dierenwelzijnsproblemen kent. De dieren worden op grote schaal speciaal gefokt en na een ellendig leven in te kleine kooien vaak op wrede wijze gedood. Het gaat hierbij om miljoenen dieren, zoals wasbeerhonden, vossen, konijnen en nertsen.

“Wij merkten dat met name het volwassen publiek denkt dat dierlijk bont niet meer is toegestaan in Nederland. Daarnaast is het vaak zo goedkoop dat de beleving is dat het nooit echt kan zijn. Deze mensen kopen ongewild dierlijk bont. Dit in tegenstelling tot de jeugd. Zij weten vaak wel dat het echt is. Een aantal meiden en jongens die we spraken kiezen er hierdoor bewust niet voor, een stoer statement. Helaas kiest een ander gedeelte wel voor producten met dierlijk bont, omdat ze dit mooier vinden. Zij denken bijvoorbeeld dat het om een bijproduct gaat, of dat de wasbeerhond niet per se gefokt hoeft te zijn maar ook dood in het bos kan zijn aangetroffen. Daarnaast zeggen sommigen letterlijk dat ze weten wat voor lijdensweg deze dieren hebben gehad, maar dat het dier het nu toch niet meer voelt en ze geen nep producten willen dragen. Dat is toch wel schokkend om te horen. Om een bepaalde status te kunnen voeren, kiezen deze jong volwassenen bewust voor een product waar zo veel dierenleed aan kleeft”, geeft Sturm aan. De Partij voor de Dieren vindt dat dieren geen modeaccessoires zijn en pleit voor een import- en verkoopverbod van alle soorten dierlijk bont. Zo lang deze verkoop nog doorgaat, wil de partij dat op kledingetiketten duidelijk wordt aangegeven of sprake is van echt bont of nepbont.

Helaas kent de Hoeksche Waard nog veel modezaken die kleding met dierlijk bont in hun assortiment voeren. “Tijdens onze flyeractie wilden we mensen informeren en de mythes over bont de wereld uit helpen. Verder hopen we dat de gemeentes een bontvrij Hoeksche Waard willen stimuleren middels hun beleid. Ook scholen kunnen hier een grote rol in spelen, door te zorgen dat kinderen en jong volwassenen voorlichting krijgen. Hetzelfde geldt voor de ouders. Dieren zijn geen modeaccessoires. Bont is een overbodig en wreed product en mag daardoor nooit hip of statusverhogend zijn. Het enige diervriendelijk bont zit aan een dier dat nog leeft,” aldus Sturm.

Meer informatie is tevens te vinden op www.nietommijnnek.nl .

donderdag 3 oktober 2013

Kinderen plukten fruit in De Peerdegaerdt


Afgelopen woensdag kreeg de jeugd de gelegenheid om op De Peerdegaerdt fruit te plukken. Met hoge ladders gingen zij de bomen in om voornamelijk heerlijke peren te plukken. Vol enthousiasme en onder begeleiding van de ouders begaven de kinderen zich tot op grote hoogtes, om vervolgens het geplukte fruit op soms ludieke wijze beneden te krijgen. De authentieke hoogstamboomgaard van De Peerdegaerdt beschikt nog over Oudhollandse perenrassen, waaronder de Legipont, Maagdenpeer en de Zwijndrechtse wijnpeer. Veel bomen zijn zelfs al bijna 100 jaar oud. Omdat alle perenbomen hoogstambomen zijn, moesten de kinderen dan ook letterlijk ‘de boom in’ om heerlijke, onbespoten hand- én stoofperen te kunnen plukken!

Dit jaar is, in tegenstelling tot vorig jaar, sprake van een goede oogst. Boomgaard expert Frans Jansen begeleidde de plukdag en vertelt “Het enthousiasme van de kinderen blijft elke keer weer fantastisch om te zien. Voorzien van plukinstructies vertrekken ze kordaat de boomgaard in om aan de gang te gaan. Het liefst blijven ze de hele middag plukken. De Peerdegaerdt vindt het belangrijk dat kinderen zien dat je buiten in het groen heel veel leuke dingen kunt doen”. Een deel van de oogst konden de kinderen ter plaatse met een handpers versappen, zodat ze dit overheerlijke Peerdegaerdtse sapje meteen konden drinken. Ook mochten ze een deel van de oogst mee naar huis nemen. Het restant gaat De Peerdegaerdt zelf versappen, tezamen met de rest van de oogst die de komende tijd nog geplukt gaat worden.

Jansen vervolgt: “De juiste mix appels en peren samenstellen, rekening houdend met de verschillende rassen, is elk jaar weer een uitdaging. Zeker niet te onderschatten, omdat het de smaak bepaalt. Het resultaat is een frisse dubbelsap van onbespoten fruit, zonder toevoegingen. Een echte dorstlesser en puur natuur!”

De volgende activiteit die op De Peerdegaerdt zal plaatsvinden is de Nationale Natuurwerkdag op zaterdag 2 november. Iedereen kan die dag werken aan het behoud en herstel van natuur en landschap, zo ook op De Peerdegaerdt. De Natuurwerkdag is eigenlijk een opknapbeurt van het landschap. De meeste activiteiten bestaan uit kleinschalig onderhoudswerk: snoeien, zagen, het knotten van wilgen, snoeien van fruitbomen en het maken van takkenrillen. Meer informatie over de Natuurwerkdag: www.natuurwerkdag.nl.

Het genot van het landleven


Aan de hand van dia’s worden toehoorders van de lezing ’t Genot van het landleven’ meegenomen langs verdwenen en nog bestaande historische buitenplaatsen in de Hoeksche Waard en omgeving. Tijdens deze lezing, gegeven door Willy Spaan, hoopt zij toehoorders duidelijk te maken waar het verschijnsel ‘buitenplaats’ vandaan komt en wat het verschil is met een ‘landgoed’. Ook bewoners van die mooie buitenhuizen spreken tot de verbeelding. Waarom werden landgoederen in de polder gebouwd en aangelegd? De relatie met het omringende landschap en de betekenis van de landgoederen waren belangrijk voor de dorpsgemeenschap. Natuurlijk komen ook de opeenvolgende tuinstijlen aan bod. De lezing sluit mooi aan bij de tentoonstelling 'Van Goeden Huize' in het ’t Hof van Assendelft te Heinenoord, waar het Streekmuseum is gevestigd. Willy Spaan studeerde kunst- en architectuurgeschiedenis in Leiden en Amsterdam en heeft zich onder meer toegelegd op de historie en inrichting van het Nationaal Landschap Hoeksche Waard. Zij is bestuurslid van het Streekmuseum en trekker van de Stichting Landelijk Erfgoed Hoeksche Waard.

De lezing vindt plaats op donderdag 10 oktober 2013 in 't Hof van Assendelft, Hofweg 13, Heinenoord. Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang lezing 20.00 uur. De entree kost € 7,50 en is inclusief twee consumpties. (Vrienden van het museum betalen € 5,-). Aanmelden is gewenst via info@streekmuseumhw.nl o.v.v. lezing 10 oktober of telefonisch op 0186-601535 (di/za tijdens kantooruren).

woensdag 2 oktober 2013

Appels en appelsap voor de Voedselbank


HWL vrijwilligers hebben de afgelopen week meer dan 5 ton appels geplukt aan de appeldijk ofwel Ritselaersdijk. Vermengd met peren is hiervan ruim 700 pakken van 5 liter heerlijke puur biologische appel-perensap gepers. Een deel van de appels zijn bewaard en geschonken aan de voedselbank met daarbij pakken sap. Deze pakken zijn ongeopend 2 jaar te bewaren en kosten € 10,- per pak. Je kunt ze kopen bij de winkel in Klein Profijt in Oud-Beijerland of in het NLC te Numansdorp. Ook te bestellen via kantoor@hwl.nl