vrijdag 31 augustus 2012

Nogmaals aandacht voor het Bram Roza Festival, mis het niet!


Bram Roza Festival aanstaande zaterdag van start
Aanstaande zaterdag opent wethouder Marga van Hulst van de gemeente Korendijk officieel het 10 daagse culturele festival in Nieuw-Beijerland. Het thema van 2012 is ‘Tussen de regels’. Tijdens het festival is er veel aandacht voor poëzie, kunst, kindertheater, cabaret en muziek. In 2012 ontmoeten KUNST, POËZIE en EDUCATIE elkaar in een grootschalig landschapskunst project. In de afgelopen dagen hebben leerlingen van diverse basisscholen actief deelgenomen aan het creëren van kunstobjecten in de vorm van letters en woorden. Vanaf een speciaal kijkpunt op de dijk naast de molen, kun je een complete regel lezen.

Om 13.30 uur zullen alle genodigden en belangstellenden zich verzamelen bij Galerie DeBuut aan de Voorstraat. Na opening van de speciale expositie aldaar wandelt de menigte te voet langs de poëzieroute naar ´t Gors, alwaar de officiële opening en de feestelijke onthulling van het landschapsproject `Tussen de regels’ zal worden gedaan door wethouder Marga van Hulst. Landschapsdichter Wim Bauer en beeldend kunstenaars Dennis Happé en Koos Westra zullen de opening extra luister bijzetten. Het koor van het Theatercollectief zingt enkele liederen uit de `Drei Groschen Oper’. Aansluitend is er om 16.00 uur een kindertheatervoorstelling door Tejater2.

Van oudsher is de dichtersavond de belangrijkste avond van het festival. De grootste dichters van Nederland en Vlaanderen, zoals Bernlef, Anna Enquist, Simon Vinkenoog en Remco Campert hebben in de afgelopen jaren het festival opgeluisterd. Ook dit jaar is het de organisatie gelukt grote talenten aan te trekken. We zijn er trots op dat op vrijdag 7 september Wim Brands, Menno Wigman, Delphine Lecompte, Ingmar Heytze en Said El Haji naar Nieuw-Beijerland komen. Als je er graag bij bent, reserveer dan kaarten op de website: www.bramrozafestival.nl Meer informatie: Renée Ruisch 06-54654763

Inschrijven voor Sponsorloop Nieuw-Beijerland


Op vrijdagavond 14 september wordt een sponsorloop georganiseerd voor twee Nieuw-Beijerlandse stichtingen: Live Life Max en Zomerkind. Voor volwassenen is er een loop van 5 km. Voor kinderen is er een sponsorloop met rondes op de velden van NBSSV. De kinderen kunnen zich per ronde laten sponsoren door familie, buren, vrienden enzovoort. Elk deelnemend kind krijgt na afloop een medaille!

Initiatiefneemster Marlous van den Berg organiseert de sponsorloop voor de tweede keer. “Het was vorige keer echt een feestje in het dorp. Dat willen we dit jaar weer. Er is een springkussen en schmink voor de kinderen, muziek, een speaker. Ik hoop dat weer zoveel kunnen ophalen voor de twee stichtingen!”
Op het schoolplein zijn kaarten uitgedeeld. Ook iedereen van buiten Nieuw-Beijerland is natuurlijk meer dan welkom. Via de website www.zomerkind.nl kun je je inschrijven. Kinderen krijgen een sponsorkaart opgestuurd. Sponsorkaarten zijn ook verkrijgbaar bij de winkel Cosy, Achterstraat 26 in Nieuw-Beijerland.
Volwassenen kunnen zich vooraf of ter plekke aanmelden. Elke volwassen deelnemer betaalt € 7,50 inschrijfgeld dat volledig ten goede komt aan de goede doelen. Locatie: NBSVV, Sportpark “De Kreek”, Wilhelminastraat 61, 3264 XR Nieuw-Beijerland. Starttijd kinderen: 18.15 uur. Verzamelen 5 km loop: 18.30 uur (starttijd 19.00 uur). Meer informatie over de goede doelen www.zomerkind.nl en www.livelifemax.nl

donderdag 30 augustus 2012

Visuele wandeling door het rijk der paddestoelen





 Lezing door Huib de Kam op maandag 10 september in Klein Profijt. Tijdens een PowerPoint presentatie wordt een visuele wandeling aangeboden met als decor de schoonheid en veelkleurigheid van paddenstoelen. Vaak zijn ze toch wel een beetje geheimzinnig, ze duiken snel op en zijn ook weer even snel verwenen. En wat te denken van namen als heksenkring, satansboleet, duivelsei en elfenbankje.Ze zijn niet alleen heel mooi maar ook bijzonder nuttig. Paddenstoelen helpen bomen aan voedingsstoffen maar breken ook af als dat nodig is. Je krijgt te zien hoe gevarieerd deze pareltjes van de seizoenen kunnen zijn. Als je een gevonden paddenstoel op naam wilt brengen, waar moet je dan op letten en hoe neem je een duidelijke foto die iets laat zien van zijn kenmerken. Naast wat theorie over de belangrijkste kenmerken van de paddenstoel krijg je enkele van de meest bekende soorten en geslachten te zien. In een beperkte tijd zullen er toch champignons, melk- en gordijnzwammen, amanieten, knotsjes, bekers, russula’s en koralen voorbij trekken. Misschien is dat wel het begin van een niet te stelpen drang om op zoek te gaan naar die juweeltjes die je tot voor kort nog niet eerder zag staan.
Plaats: Bezoekerscentrum Klein Profijt, Zalmpad 11, 3261MD Oud Beijerland. Tijd: Maandagavond 10 september, 20 uur. Kosten: 2 Euro voor leden, 3 Euro voor niet leden van HWL. Aanmelden vooraf niet noodzakelijk. Info: 0186-601638.




Voor wie na deze lezing daadwerkelijk de natuur intrekt om op zoek te gaan naar de magie van de paddestoel wil ik daar nog een kleine aantekening aan toevoegen. Mijn huiskabouter Nisse en zijn lieftallige echtgenote Hildegom laten weten dat zij zich in die periode ook weer intensief bezighouden met het onderwerp. Zij zijn echter alleen zichtbaar voor hen die in de ban zijn van het fenomeen. Nisse laat jullie hartelijk groeten en wenst jullie allen een prettig lezing en wandeling toe. Momenteel heeft hij zijn kleine woning in mijn boekenkast verlaten en is druk bezig met de bramenoogst in mijn tuin. Uiteraard waardeer ik hun hulp zeer.

Kindervoorstelling Pierewaaien in de Lindenhoeve


Op zaterdag 22 september is de eerste Speelparasol van dit seizoen in de Lindenhoeve. Dit seizoen hebben we drie voorstellingen die mogelijk zijn gemaakt door sponsoren. Pierewaaien wordt mogelijk gemaakt door de bijdrage van HW Wonen.“Pierewaaien” voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar.
Emil is een ernstig jongetje met drie onuitstaanbare zusjes. Hij zit graag op het dak. Daar zijn dakwouters en muziekbloemen. Maar het aller-leukste vindt hij Zsa Zsa, zijn beste vriendin. Zij kan namelijk Pierewaaien! Emil wil dolgraag met haar mee, maar hij is te zwaar. Hoe kan hij wat lichter worden? Met lichte muziek???
Licht zijn is zo makkelijk als wat, of je zo rond bent als een voetbal of zo mager als een lat. Je hoeft niet te gaan trimmen en ook niet op dieet. Het maakt niet uit, uit, wat of je eet als je ’t verschil tussen licht en zwaar maar weet! Deze voorstelling is van Theater Snater. Stichting Samenleving heeft hen eerder in de Lindenhoeve gehad met Ridder Tim en Zeebenen. Prachtige voorstellingen met veel humor en muziek. We hebben er zin in ook deze voorstelling samen met heel veel kinderen mee te maken!

Kaartjes voor de voorstelling zijn verkrijgbaar aan de balie van SSO (0186-615365) op werkdagen van 13:00 uur tot 16.30 uur en kosten € 6,50 per stuk. Kaartjes kunnen ook worden gereserveerd op www.ssobl.nl, paarse button: kaarten kopen. De voorstelling kan ook een onderdeel van een kinderfeestje zijn: de jarige maakt de voorstelling met zijn/haar vriendjes mee en mag na afloop een cadeautje uit de speelparasol knippen. Geeft u bij het kopen van de kaartjes dan even aan wie de jarige is.

Komende zaterdag opening Bram Roza Festival


Iedereen is van harte uitgenodigd voor de opening van het Bram Roza Festival op zaterdag 1 september a.s. Het programma ziet er als volgt uit: 13.30 uur Opening van de expositie bij Galerie DeBuut (Voorstraat 32, Nieuw Beijerland). Aansluitend te voet langs de poëzieroute naar ´t Gors, alwaar de officiële opening van het festival en feestelijke onthulling van het landschapsproject `Tussen de regels’ zal worden gedaan door wethouder Marga van Hulst. Landschapsdichter Wim Bauer en beeldend kunstenaars Dennis Happé en Koos Westra zullen de opening extra luister bijzetten. Ca 15.15 uur Het koor van het Theatercollectief zingt enkele liederen uit de `Drei Groschen Oper’. Ca 16.00 uur kindervoorstelling door Tejater 2. Iedereen is welkom om bij de opening en het programma op ´t Gors aanwezig te zijn.



't Gors met 'Landschapskunst 'Tussen de Regels '& en het Bram Roza café zijn dagelijks geopend van 1 t/m 9 september van 10.00 - 18.00 uur. Kijk voor het indrukwekkende kunstprogramma die dagen op de website en laat je verrassen. Toegang is gratis, tenzij anders vermeld.

Uitnodiging 'Ligconcert' Martine Slangen


Op zondag 23 september geven zangeres Martine Slangen en gitarist Freek Dicke een bijzonder concert in Breda. Het is niet zo maar een concert, maar een ligconcert. Het publiek ligt heerlijk ontspannen op
matjes, terwijl Martine en Freek hen heerlijk verwennnen met hun prachtige muziek. Tussen de muziek “klinkt” er stilte, geen applaus. Op deze manier wordt het publiek getrakteerd op een bijzondere, ontspannende middag en een nog intensere beleving van de muziek. Martine en Freek brengen een afwisselend en rustgevend programma met prachtige luisterliedjes (veelal Nederlandstalig, kleinkunst).
Verder zal zangeres Martine met haar stem intuïtief improviseren, waarbij ze zichzelf begeleidt op de shrutibox. Lokatie : Copacabana, Overakkerstraat 190 in Breda - Zaal open : 14.30 uur - Aanvang : 15.00 uur - Entreeprijs : 10 euro - Reserveren : via www.martineslangen.nl - via martine.slangen@upcmail.nl
via 078 6733667 (Martine)

Zelf meenemen: Desgewenst kun je een eigen matje, slaapzak en/of kussentje meenemen. Er is een beperkt aantal matjes en dekens aanwezig, echter op=op.
Meer informatie: zie www.martineslangen.nl

"Haar frêle stem draagt haar. Ze maakt wakker, ontroert en omarmt. Haar ziel doorklinkt in elke lied. Wij, luisteraars, hoeven alleen maar te ontvangen. Heel zacht, heel speels verbindt ze ons met de binnenkant en met elkaar. Een vleugje magie..."

vrijdag 24 augustus 2012

Even bijpraten nu het nieuwe seizoen begint



Nu het nieuwe seizoen weer begint, de zomervakantie voor iedereen zo goed als voorbij is, wil jullie graag even bijpraten. Zo vroegen sommigen of ons huis nog te koop staat. Jawel, hoor we delen lekker mee in de malaise. Alleen, vinden we het niet zo heel erg. Ik zal uitleggen waarom. Voordat het huis daadwerkelijk verkocht wordt zullen we nog door 'diepe dalen' moeten, er zullen echt nog wel de nodige tranen vloeien. Ten eerste zal het afstand nemen van dit heerlijke landgoedje niet gemakkelijk zijn. Maar ten tweede willen we dat onze twee lieve blonde jongens, de labradors Zipper en Sebastiaan hier zullen sterven. Zij zijn voor een labrador al super oud. Zipper is 14 en een half jaar en Sebastiaan is negen maanden jonger. Die twee hebben het hier heerlijk en ik moet er niet aan denken om ze deze vrijheid af te nemen. 


Een tweede vraag die me werd gesteld, was hoe voelt dat nu zo zonder je tijdschrift. Daar is maar één woord voor HEERLIJK. Eigenlijk symboliseert het plaatje hier boven op bijzondere wijze hoe ik me voel. Niet meer gebonden en vrij als een vogeltje in de lucht. Als journaliste heb ik een kleine dertig jaar met een deadline geleefd. Eerst bij de kranten, later als hoofdredacteur/uitgever van mijn eigen glossy Hoeksche Waard Magazine-Polder Glossy. Hoewel wij als uitgeverij nog steeds boeken uitgeven, dus wel degelijk werken is het heerlijk om die drang van een deadline niet meer te voelen. Onze werkweek bevindt zich ergens tussen dinsdag en donderdag. Fantastisch werk, want het is altijd weer een feestje om een mooie boek het daglicht te doen zien. Voor dit jaar staan er weer de nodige op stapel. Maar daarnaast geeft het ons, Gerard en mij een hoop vrijheid. Vrijheid die ik invul met schrijven, schilderen, vioolspelen, uitstapjes,  en lekker buiten de deur eten. Mij hoor je dus niet klagen!



Half september beginnen de schilderlessen bij Suze van Leeuwen weer. Dit keer extra leuk want ook mijn vriendin Gerda van Wageningen gaat mee en samen zijn we van plan om de sterren van de hemel te schilderen. Ondanks het feit dat ik nog niet zo lang schilder, gaat het me, ook al zeg ik het zelf, wel goed af. Sterker nog mag volgend voorjaar exposeren in het gemeentehuis van Korendijk. Ben ik eigenlijk best wel trots op. En belangrijker nog, het geeft heel veel voldoening. Alleen al het kiezen van de kleuren, muziekje op de achtergrond en alle inspiratie de vrije teugel geven. Zalig!! Verder is er ook nog eens een heerlijke bijkomstigheid, want terwijl ik schilder kan ik nadenken over mijn nieuwe historische roman getiteld 'De Wolkenkijker'. In het voorjaar kwam mijn nieuwe kinderboek 'Rara dat ben ik' gereed. Dat ligt nu bij blogger Ans van Ispelen om het te illustreren en van een omslag te voorzien. Heb al tekeningen gezien en het gaat super mooi worden! Toen het kinderboek eenmaal gereed was en bij Ans lag, deed ik maanden recherche voor de nieuwe historische roman. Schreef vervolgens een kleine synopsis als leidraad, maar de kleine details en de verhaaldraden bedenk ik tijdens het schilderen. Hou ik wel van twee dingen tegelijk, dan wordt de tijd optimaal benut. Verder hou ik me bezig met kleine reisjes veelal samen met vriendin Gerda en in het weekend met mijn echtgenoot. Daarnaast maak ik samen met zus Karin optimaal gebruik van de Rotterdampas en ook dan zetten we, ditmaal in Rotterdam, de bloemetjes buiten. Ook niet verkeerd! En dan is er nog mijn heerlijke tuin.......




Hoewel de afgelopen strenge winter veel kapot heeft gemaakt in de tuin, kan ik zeggen dat de natuur zich toch altijd weer hersteld. In sommige struiken, waarvan ik dacht dat ze waren doodgevroren, blijkt ineens toch nog leven te zitten. Kijk en dan zit vertroetelen in mijn aard. Ook hebben  talloze bomen en struiken weer stekken gegeven, die ik vervolgens weer heb opgepot, zodat bij nog zo'n winter ik wat nieuw groen achter de hand heb. Overigens heb ik tegenwoordig wel hulp in de tuin van Wim en Otto. De een snoeit en de ander maait. Geweldig, want het is een hele klus om dit tot je te nemen. Ik mag dus het minder zware werk doen en dat bevalt me wel. Want hoe gek het ook klinkt, ondanks de grote van de tuin, valt er eigenlijk weinig te doen. Wanneer ik twee keer per jaar 'met de kont omhoog sta' voor het onkruid is het veel. Jarenlang hebben wij een vermogen aan de tuin gespandeerd om geen plekje onbenud te laten en er een mooie opbouw in te krijgen die geen ruimte laat voor onkruid. Het is dus dubbel genieten van deze tuin. Natuurlijk ben je altijd wel bezig, maar dat zijn de leuke dingen zoals plukken....


En... opeten natuurlijk. Het achterste gedeelte van onze tuin is een kleine boomgaard waar een tuinhuis staat en waar onze honden heerlijk in de schaduw van de bomen kunnen spelen en slapen. Momenteel hangen er weer behoorlijk wat pruimen aan de bomen. Helaas hangt er in beide perenbomen geen enkele peer, hetgeen zijn oorzaak wel zal hebben in de strenge winter. De appeltjes hebben het wel overleefd. Omdat er zoveel vlinders zijn, is het zaak om de pruimen al wat vroeger van de boom te plukken, want die doen zich enorm te goed aan het heerlijke zoete fruit en maken er gaatjes in. Vooral voor Sebastiaan is het jammer dat er geen peren zijn dit jaar, want die zag in elke peer als een heerlijke kluif en kwam in zo'n periode kilo's aan. Het is wel leuk om een beetje zelfvoorzienend te zijn. Neem nu de schattige kleine eitjes van mijn zwarte brigade. Deze zwarte kleine Antwerpse Baardkrielen lopen los in de tuin en boomgaard en hebben een leven als een luis op een zeer hoofd. Het is dat mijn haantje in opperste opwinding bijna stikt in zijn gekraai als er een ei is gelegd, dat ik weet waar ze haar eieren leggen, want eerlijke gezegd is het hier constant Pasen.


Vanmorgen vond ik deze eieren in een plantenbak. Jammer voor de kip dat ik daar wat laat achter kwam, want ze kwam door mij van een kouwe kermis thuis. Na de warme dagen dacht ik vanmorgen eens lekker de tuin te spuiten. Sommige hortensia's zagen er wat slapjes uit. Toen ik de volle straal op de plantenbak met hedera richtte, gilde deze dame het uit en zag ik tot mijn verbazing een eieropbrengst van weken liggen. Hoewel het weer een andere wending neemt, hopen we toch maar op een mooi najaar en veel contacten over en weer. Ook komende tijd zullen we als bloggers weer met elkaar meeleven, onze mooie foto's tonen van huis en haard en genieten van al het mooie dat ons omringt en bezighoudt.
  JOIE DE VIVRE


Ook de dames waarmee ik menig spelletje Word Feud speel, wens ik nog heel veel spannende en hoogstaande spelletjes toe. Het houdt het hoofd en hersenen scherp en ons puntental hoog. Voor wie ook mijn andere blogs wil bekijken: www.kunstgaleriemarjavisscher.blogspot.com waar ik mijn schilderijen publiceer. Dan is er nog www.marja-visscher.blogspot.com  waar ik de boeken op publiceer die wij als uitgeverij uitgeven.

 Tot slot wil jullie allemaal een goed weekend toewensen. Geniet er van!
  

dinsdag 21 augustus 2012

De nieuwe Naturelle is weer uit: genieten dus!


Het nieuwe Naturelle Magazine is weer uit. Alweer nummer 6 van dit super mooie digitale tijdschrift. Ga er eens lekker voor zitten, want de inhoud is weer heerlijk. Visueel dromen op het beste strand van Europa, in een buitenhuis met atelier, een nadere kennismaking met Nelleke Noordervliet, een Lusthof in de Vechtstreek en jawel daar komt-tie 'droomlessen' en een zintuigenfeestje! Het kan niet op! Klik op www.naturellemagazine.nl  Wanneer je hier op klikt kom je op de website om het tijdschrift te bekijken. Klik je daar op 'and More' dan kun je ook de oudere nummers nog inzien. Aanrader!! Wil je hem zelf op je mail ontvangen, moet je even een emailtje naar Annemique sturen. Het e-mailadres staat op de site.

maandag 20 augustus 2012

Mijn zomers hittevertier


Hebben jullie wellicht afgelopen weekend in de file gestaan richting strand, mijn zomers hittevertier zien jullie hierboven. Lekker staan schilderen met de ventilator standje drie op mijn rug. Ik gaf dit schilderij (afmeting 50 x 70 cm) als titel 'Poseren' mee. Maar toen ik hem naar zus Karin mailde schreef zij terug: 'Het ziet er voor mij uit alsof er toch wel een hitte is waar de dames amechtig in achteroverleunen.... maar dat zit waarschijnlijk in mijn hoofd omdat ik weet onder welke omstandigheden je hem geschilderd hebt.' Een tropische verrassing dus! Overigens is de ventilator voorlopig mijn beste vriend, gaat zelfs 's avonds met me mee naar bed.... eh... nou, ja aan het voeteneind dan, hè! Klik even op de afbeelding om hem beter te kunnen bekijken. Voor andere werken klikken op: www.kunstgaleriemarjavisscher.blogspot.com